Danske kampvogne stoppede taleban

Taleban er på retræte og afghanere rykker ind i de sikrede områder. Men den danske chef i Afghanistan frygter, at Taleban i stedet vil optrappe selvmordsbombere, blandt andet med børn som bombemænd.

De danske Leopard-kampvogne er kommet i aktion i Afghanistan. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske kampvogne, der for nylig ankom som forstærkning til den danske kampgruppe i Helmandprovinsen, blev sidst på lørdagen indsat med deres kanoner og tårngeværer i nedkæmpelse af Talebanstillinger i den såkaldte grønne zone i Øvre Gereshk dalen.

Her er et infanterikompagni fra Livgarden indsat for langsomt at drive Taleban ud af dalen og væk fra Gerehsk by.

Ifølge chefen for de danske soldater, oberst Kim Kristensen, blev en dansk enhed på aktiv patruljering mod Taleban angrebet, og de danske kampvogne blev med deres langtrækkende kanoner indsat og Talebanangrebet tilbagevist.

Kim Kristensen venter sig meget af kampvognene. Hvis det går i det danske operationsområde som det er gået i Kandahar, hvor canadiske styrker har opereret med kampvogne siden sidste vinter, vil antallet af Talebanangreb gå yderligere ned.

Og trods angrebet i går er det Kim Kristensens vurdering, at Taleban er på retræten.

"Taleban ønsker ikke at kæmpe mod os, og deres ledere skal tvinge deres soldater frem mod os", siger obersten. Det ved man blandt andet fra informationer fra de lokale afghanere og fra elektronisk indhentning af efterretninger.

Men selv om de danske styrker kan notere en række succesfulde kampe mod Taleban, betyder fremgangen ikke, at truslen er væk. I stedet for at søge i direkte kamp er det i høj grad en mulighed, at Taleban vil optrappe angreb med miner, vejbomber og selvmordsbombere. Ifølge Kim Kristensen viger talebanerne ikke tilbage fra at bruge børn og unge som selvmordsbombere.

"Vi har haft en episode med børn ned til 10-12 års alderen, og vi har hørt, at de tænker på at bruge børn ned til 6-års alderen, for de ved, at vi tager imod, når der kommer børn", siger obersten.

De danske kampvogne blev sendt til Afghanistan efter ønske fra oberst Kim Kristensen. Både den tidligere chef for danskerne i Afghanistan og Hærens Operative Kommando fik i foråret nej fra Forsvarskommandoen til deres ønske om kampvogne, men oprettelsen af det danske operationsområde til også at omfatte den tæt bevoksede "grønne zone" langs Helmandfloden nord for Gereshk fik Forsvarskommandoen og derefter regering og Folketing til at sige ja.