Danske jøder oplever stigende antisemitisme

Danske jøder oplever i stigende grad at blive antisemitiske angrebet på grund af deres tro.

Danske jøder oplever i stigende grad at blive antisemitiske angrebet på grund af deres tro. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN

En ny undersøgelse fra universitetet i Tel Aviv i Israel viser, at antallet af antisemitiske overgreb på jøder i hele verden er steget kraftigt i 2009. Universitetet registrerer anmeldte overgreb på jødiske personer og ejendomme, og de nyeste tal fra 2009 afslører en stigning på over hundrede procent – lige fra antisemitisk personforfølgelse og vold til hærværk og graffiti på jødiske bygninger.

I Danmark har de danske jøder allerede mærket en stigende forfølgelse. Hos Mosaisk Troessamfund, som er landets største jødiske fællesskab, har 2009 været et hårdt år for foreningens medlemmer og ejendomme. Det siger foreningens formand Finn Schwartz.

- Vi har oplevet en stærk stigende antisemitisk hetz i det seneste år. Vores ejendomme er blevet ødelagt, vores mindesmærker er blevet udsat for hærværk, og menneskeligt har vi også stået overfor angreb. Vi håber ikke, at 2009 viser, hvordan det bliver fremover, siger Finn Schwartz.

Både Universitetet i Tel Aviv og Mosaisk Troessamfunds formand er klar over, at den spændte situation i Israel er medvirkende til den stigende antisemitisme i resten af verden. I Danmark oplever jøderne primært angreb fra tre grupper.

- Vi ser den antisemitiske hate-crime komme fra tre grupper. For det første er der muslimerne – først og fremmest med palæstinensisk baggrund, som angriber jøderne i Danmark på grund af den spændte situation i Israel. For det andet er der den yderste venstrefløj, som kæmper i mod den israelske stat, og så er der den yderste højrefløj, som ikke synes, at Hitler gjorde arbejdet færdigt med folkemordet under anden verdenskrig, siger Finn Schwartz.

Mosaisk Troessamfund er ked af det voksende antal angreb på jøderne herhjemme, og forsøger at fjerne de tydelige paralleller mellem krisen i Israel og angrebene på de danske jøder.

- Vi må forsøge os med information og åbenhed. Vi skal selvfølgelig gøre opmærksom på, at handlingerne i Israel på ingen måde står på mål med jøderne i Danmark. Det svarer til at stille alle kristne ansvarlige for USA's angreb i Vietnam, siger Finn Schwartz.

 Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste PET, som behandler sagerne. De henviser til en samlet rapport om hate-crime, som ikke er opdateret siden 2008.