Danske hospitaler, ministerier og Nationalbanken er sluppet udenom stort cyberangreb

Ingen har anmeldt cyberangreb til politiet, og danske hospitaler og Nationalbanken er gået fri.

Det britiske sundhedsvæsen, NHS, har været hårdt plaget af fredagens cyberangreb. Ifølge Danske Regioner, er der ingen meldinger om at danske sygehuse skulle være ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Mens hospitaler i England og Skotland har været hårdt ramt af fredagens cyberangreb, lader danske sygehuse til at være gået fri. Det er i hvert fald beskeden fra Danske Regioner, der henviser til Regionernes Sundheds-it (RSI).

»Vi har ingen meldinger om problemer herhjemme. Vi opdaterer løbende, og lige nu har vi skærpet opmærksomheden på it-sikkerheden,« fortæller Klaus Larsen, der er it-direktør i Region Nordjylland og som udtaler sig på vegne af Regionernes Sundheds-it, i en pressemeddelelse lørdag formiddag.

Fredag aften, kort efter de første meldinger om nedbruddet i Storbritannien, forklarede Klaus Larsen, at de danske sygehuse var gået i alarmberedskab.

»Fordi vi ikke ved nok om, hvad der sker, går vi i alarmberedskab, og alle får at vide, at de skal være opmærksomme på ting, der skiller sig ud fra hverdagen,« fortalte Klaus Larsen til Ritzau.

Han beskrev samtidig truslen fra ransomware som et problem, man i det danske sundhedsvæsen »kender godt« og »bekæmper jævnligt«.

I England har hackerangrebet, der startede fredag aften, ellers haft store konsekvenser. Ransomware-virussen, der har spredt sig til op mod 100 lande verden over, krypterer nemlig data således, at brugeren ikke kan tilgå det.

Det har særligt været et problem for det britiske sygehusvæsen, National Health Service (NHS), hvor visse patienter er blevet sendt væk. Det skriver flere britiske medier, herunder The Guardian samt BBC.

»Uanset hvor meget de lader som om, at det ikke påvirker patientsikkerheden, så er det ikke sandt. På mit hospital er vi ude af stand til at røntgenfotografere,« forklarede en læge, der ønskede at være anonym, til avisen The Guardian.

Der går også meldinger på, at mange patientjournaler er låst inde på ransomwarens krypteringsmure, ligesom patientoversigter, tidsplaner og elektroniske overleveringer mellem læger er påvirket af hackerangrebet. Det har alt sammen betydet forsinkelser på flere britiske hospitaler.

»Billedet, der tegner sig, er, at dette [cyberangreb, red.] påvirker adskillige lande og sektorer, og at det ikke kun er målrettet NHS. Som premierministeren [Theresa May, red.] har sagt, så er der intet der tyder på, at patientdata er blevet stjålet,« skrev Ciaran Martin, der er den øverste chef i det britiske National Cyber Security Centre, i en pressemeddelelse. Han fortsatte:

»Vi er klar over, at angrebne på vigtige serviceydelser, så som NHS, har en massiv indvirkning på individer og deres familier. Vi gør alt i vores magt for at hjælpe dem med at genskabe disse vitale serviceydelser«.

Sikkerhedsekspert ved CSIS Security Group Peter Kruse, fortæller til TV2, at sikkerheden på de danske hospitaler er meget lig den, man ser i Storbritannien, hvor cyberangrebet altså har lagt store dele af sygehusvæsenet ned. I tråd med udmeldingen fra briterne, behøver danskerne dog ikke frygte, at deres journaler og sygehistorik falder i hænderne på de forkerte. Det forsikrer Klaus Larsen fra Danske Regioner.

»Borgere herhjemme skal ikke være nervøse, for patientdata i Danmark er gemt i centrale systemer under meget høj sikkerhed,« slår Klaus Larsen fast i pressemeddelelsen lørdag formiddag.

Alle går fri – for nu

Ifølge Ritzau, der har været i kontakt med firmaet KMD, har heller ikke deres kunder været berørt af cyberangrebet – en kundeliste, der ellers tæller institutioner som kommunerne, regionerne, ministerierne og Nationalbanken.

»Vi har været alle vores systemer igennem. Vi har forskellige mekanismer, som sørger for vores systemer har den tilstand, de skal have. Vi har været alle KMDs og KMDs kunders systemer igennem,« siger sikkerhedschef ved KMD, Ole Madsen, til Ritzau.

Over for Ritzau fortæller lederen af Nationalt Center for Cybersikkerhed – også kendt som NX3 – Kim Aarenstrup desuden, at man ikke har modtaget nogen anmeldelser om cyberangrebet.

Ifølge Leif Jensen, der er direktør i it-sikkerhedsselskabet Kasperskys nordiske afdeling, kan virkeligheden dog være en anden på mandag, når danskerne møder ind efter weekenden. Fordi fredag var Stor Bededag, og mange derfor havde fri fra arbejde, har mange arbejdscomputere ikke været tændt siden angrebet fredag aften, og derfor ved brugerne måske ikke, at de er blevet angrebet.

»Det er ikke, fordi angrebet stopper. Det handler om, hvornår folk tænder deres computer. Så når der kommer mange medarbejdere på arbejde mandag morgen, vil man se det her tal stige væsentligt,« siger Leif Jensen til Ritzau.