Danske holocaust-ofre kan få erstatning

Tyskland går med til at betale ny milliarderstatning til overlevende for holocaust. Godt 40 danske KZ-fanger ser ud til at være omfattet.

Porten til den mest kendte KZ-lejr, Auschwitz, i Polen. I Tjekkiet lå Theresienstadt, hvor godt 500 danske jøder blev deporteret til under krigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end 16.000 overlevende fra holocaust får nu erstatninger for i alt 3,5 milliarder kroner af den tyske stat. Og blandt dem er der formentlig en gruppe danske kz-fanger.

Det oplyser den jødiske organisation Claims Conference, som i mere end 60 år har arbejdet med at indfri Tysklands gæld til ofrene for Hitlers folkedrab.

I 1943 blev godt 500 danske jøder deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt i det nuværende Tjekkiet. Én af dem var den dengang femårige Birgit Krasnik Fischermann, som overlevede krigens rædsler og senere blev formand for den danske Theresienstadt-forening. Hun fortæller, at 35-40 af de danske fanger stadig er i live i dag, og ifølge Claims Conference vil de altså nu kunne søge om kompensation fra Tyskland.

Birgit Krasnik Fischermann ser dog ingen grund til at juble.

- Det, der skete dengang (holocaust, red.) har sat så forfærdelige sår og ar i folks sjæle, at lige meget hvor mange penge, tyskerne er villige til at betale, vil det aldrig være nok, siger hun.

Minimumskrav sænkes

Det er en lempelse af de tyske kompensationskrav, som betyder, at de mange ekstra holocaustofre nu får mulighed for at søge kompensation. Tidligere var det sådan, at holocaust-overlevende stort set kun var berettiget til kompensation fra Tyskland, hvis de i mindst 18 måneder enten havde boet i en ghetto, levet i skjul eller benyttet falsk identitet.

Dén minimumsperiode sættes nu ned til 12 måneder og gælder dermed de danske jøder, som sad i Theresienstadt fra oktober 1943 til 15. april 1945.

Tilfredshed fra trosamfund

Hos Mosaisk Trosamfund er formand Finn Schwarz glad for lempelserne, men tilføjer, at mange af holocaust-overleverne aldrig kom til at nyde godt af de nye muligheder for at få kompensation - de er simpelthen døde af alderdom.

- Hellere sent end aldrig, men det er klart, at de nye muligheder ikke kommer ret mange til gode længere, siger Finn Schwarz, hvis far sad i koncentrationslejren Theresienstadt.

Ifølge Claim Conferences' beregninger, vil i alt 16.000 holocaust-overlevende på verdensplan kunne få kompensation på grund af lempelserne. Hvis de 3,5 milliarder kroner fordels jævnt ud over alle ofrene kan de hver få omkring 218.000 kr.

Flest israelere og amerikanere

Pengene skal udbetales over de næste ti år. De fleste af modtagerne vil formentlig befinde sig i Israel eller USA, vurderer Finn Schwarz.

Birgit Krasnik Fischermann er ikke i tvivl om, at de knap 18 måneder, som hun tilbragte i Theresienstadt, har spillet en stor rolle for resten af hendes liv:

- At være indspærret sådan et sted uden at vide om man nogensinde kommer derfra, at opleve folk, som bare forsvinder hen over natten, det har haft en stor indvirkning.