Danske høns får lov til at beholde næbbet

Ægproducenterne stopper med at trimme næbbene på skrabe- og frilandshøns. Det glæder fødevareministeren.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover får danske skrabe- og frilandshøns lov til at beholde spidsen af deres næb. Ægproducenten Danske Æg, som pakker 95 procent af de æg, der er produceret i Danmark, vil fra 1. juli kun købe æg fra producenter, hvis høner har intakte næb.

Dermed sender Danske Æg en signal om, at næbtrimning ikke længere bør finde sted hos de danske ægproducenter.

»Vi næbtrimmer i forvejen ikke burhøns, fordi der ikke længere er behov for det, og det sidste år har vi været ved at undersøge, om det ville give problemer at stoppe trimningen af skrabe- og frilandshøns. Vi er nået frem til, at det ikke er nødvendigt længere, blandt andet fordi hønerne er blevet meget mere rolige gennem de sidste år,« siger formanden for Danske Æg, Jan Lunding.

Hidtil har hønsene fået fjernet næbspidsen, fordi de har haft en tendens til at pille fjerene af hinanden og i nogle tilfælde ty til kannibalisme. Ifølge Jan Lunding er det blandt andet bedre leveforhold, der har gjort hønerne mindre vilde.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) bifalder stoppet af næbtrimning, som menes at påføre akut smerte ved indgrebet og med stor sandsynlighed også kronisk smerte.

»Næbtrimning udgør i dag et dyrevelfærdsproblem. Det er derfor utroligt positivt, at de danske ægproducenter stopper med at næbtrimme skrabe- og frilandshøns. Igennem dygtigt avlsarbejde og nye arbejdsgange er dyrevelfærden nu forbedret, uden at det går ud over deres indtjening. Det er godt landmandsskab,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Dan Jørgensen vil nu igangsætte et grundigt tjek af reglerne for produktionen af æg- og slagtekyllinger, der skal sikre, at dyrevelfærdslovgivningen for danske høns forbedres.