Danske Greenpeace-aktivister fjernet fra olieplatform

Politiet i Norge er mandag rykket ud til en olieplatform, hvor 16 Greenpeace-aktivister demonstrerede mod olieboring i Arktis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe danske GreenPeace-aktivister har mandag været involveret i en aktion rettet mod en olieplatform i Ølen i Norge.

Efter opfordring fra politiet er aktionen nu slut, men den forløb helt efter planen, fortæller Patrick Jepsen, som er en af de tre danskere, som har været med til aktionen.

Protestaktionen var rettet mod olieplatformens ejer, ExxonMobile, der vil bore efter olie i Arktis, fortæller den danske GreenPeace-aktivist.

»Vi vil gerne markere, at olieboring i Arktis ikke er sikkert. I det område, hvor de har fået licens til at bore, ligger der et naturreservat, og dyrelivet og naturlivet er meget sårbart.«

»Så til morgen fik vi fem aktivister om bord på boreplatformen, som Exxon vil bruge til at bore i Arktis. Jeg befandt mig på en gummibåd neden for platformen,« siger han.

For 25 år siden, 24. marts 1989, gik olietankeren Exxon Valdez på land ud for Alaskas kyst, og 42 millioner liter olie slap ud i havet i det, der betragtes som en af de værste oliekatastrofer nogensinde. Exxon har ikke lært af katastrofen, mener GreenPeace, som frygter, at der kan ske en endnu større katastrofe i Arktis.

»De fik aldrig ryddet ordentligt op dengang, og nu vil de så bore ved et naturreservat, selv om de ikke er bedre forberedt end for 25 år siden. Det er ikke sikkert at bore i Arktis, det er et område, hvor der er is i langt størstedelen af året. Hvis der sker er olieudslip, bliver det meget værre der, for man kan ikke fjerne olien under isen, så det vil ødelægge alt liv deroppe, hvis det sker,« siger Patrick Jepsen.

I alt 16 GreenPeace-aktivister deltog i auktionen, der endte uden anholdelser, da aktivisterne frivilligt gik i land, da norsk politi nåede frem til platformen.