Danske gidsler frigivet

Udenrigsministeriet oplyser, at de fem danske gidsler om bord på Danica White er frigivet. Gidslerne er "efter omstændighederne" i god behold.

I måneder har fem danske søfolk været holdt som gidsler på skibet Danica White. Nu er de frigivet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Udenrigsministeriet holder pressemøde om sagen i aften.

"Danica White," der er bygget på Nakskov Skibsværft, blev kapret af en gruppe bevæbnede pirater ud for Somalias kyst mellem den 1. og den 2. juni, og de danske søfolk har således været gidsler i mere end to en halv måned. Skibet tilhører rederiet H. Folmer og Co.

Besætningen blev kl. 16.25 dansk tid frigivet af de somaliske pirater. De pårørende er af Rigspolitiet blevet underrettet om frigivelsen, oplyser Udenrigsminsteriet.

Efter frigivelsen blev Danica White modtaget af den fransk korvet "Blaison", der siden den 14. august har haft en medarbejder fra Udenrigsministeriet og en forbindelsesofficer fra Søværnets Operative Kommando om bord.

De fem besætningsmedlemmer vil undergå en lægeundersøgelse på den franske korvet og modtage forplejning, hvorefter Danica White vil blive eskorteret til sikker havn.

Ifølge de seneste meldinger fra Danica White er besætningen efter omstændighederne i god behold, selvom kapringen har været yderst belastende for de fem besætningsmedlemmer.

"Kapringen har også været en meget belastende oplevelse for de pårørende i Danmark. Det er derfor glædeligt, at besætningsmedlemmerne i nær fremtid kan forenes med de pårørende i Danmark.

Kapringen af Danica White og de andre skibe i området ud for Somalia viser, at der er et stort behov for at styrke det internationale samarbejde om bekæmpelse af pirateri. Danmark kan ikke på egen hånd bekæmpe pirateri. Det kan kun ske i et samarbejde med andre lande og relevante internationale organisationer. Fokus for fremtidige danske aktiviteter må derfor lægges på det internationale samarbejde", skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er nedsat en arbejdsgruppe, hvor Udenrigsministeriet sammen med Søfartsstyrelsen, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet skal fastlægge mulighederne for at styrke det internationale samarbejde om bekæmpelse af pirateri.