Danske gidsler fri efter 83 dages fangenskab til søs

Fem danske søfolk, der siden 1. juni har siddet som gidsler på skibet Danica White ud for Somalias kyst, blev i går forhandlet fri og frigivet, efter skibets rederi har betalt løsesum.

Chefen for Borgerservice, Lars Thuesen, orienterede i går aftes i Udenrigsministeriet om løsladelsen af de danske søfolk på »Danica White«. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Tre måneders mareridt og tilfangetagelse til søs sluttede i går for fem danske søfolk, da de somaliske gidseltagere frigav sømændene og deres skib »Danica White« mod en ukendt løsesum. Frigivelsen fandt sted kl. 16.25 dansk tid, hvorefter den franske korvet »Blaison« fik kontakt med skibet og de danske søfolk i farvandet ud for Somalias kyst, oplyser Udenrigsministeriet.

Søfolkene blev på»Blaison« mødt af læger og en medarbejder fra Udenrigsministeriet, og de fem danske søfolk, hvoraf den yngste blot er 18 år, har det efter omstændighederne godt, selvom 83 dages uvished som gidsler har været en hård belastning for dem, oplyste Udenrigsministeriet i aftes.

Ifølge ministeriet kom søfolkenes frigivelse i stand efter lange forhandlinger og udbetaling af løsesum til gidseltagerne angiveligt en bande somaliske pirater kaldet »Somali Marines«.

Men, understreger ministeriet, de danske myndigheder har kun assisteret under frigivelsen, og hver en løsekrone er betalt af Danica Whites ejer, rederiet H. Folmer & Co., der også har stået for forhandlingerne med piraterne.

De har tidligere stillet krav om en løsesum på 8,3 mio. kr., men rederiets ejer, Jørgen H. Folmer, er lukket som en østers, hvad angår det beløb, han har betalt for at få søfolkene fri:

»Af hensyn til den danske handelsflåde er der ingen grund til, at vi fortæller noget som helst om forhandlingerne fra det tidspunkt, skibet blev kapret, og til frigivelsen. Hvis vi fortæller detaljer, risikerer andre danske søfolk og skibe at blive udsat for nye gidseltagninger,« siger Jørgen H. Folmer. Han er lettet efter tre måneders gidselkrise, hvor hans rederi bl.a. er blevet kritiseret for dårlig sikkerhed på dets skibe:

»Det er den bedste nyhed, jeg har fået i tre måneder. Jeg har talt med kaptajn Niels Nielsen, som har det ganske udmærket, og det samme har besætningen. Men piraterne har ikke været søde ved dem. De har stjålet alt, hvad de ejede og havde om bord,« siger Jørgen H. Folmer.

Familien jubler
Frigivelsen af de fem søfolk skabte også enorm lettelse hos deres pårørende, der gennem tre måneder enkelte gange har været i kontakt med de danske gidsler via telefon og e-mail.

Ulla Lassen, mor til den 18-årige sømand Kim Lassen, blev »jublende lykkelig«, da hun hørte om sin søns frigivelse:

»Det er en glædens dag i dag. Det har været en svær tid, som vi har været igennem. Jeg har selv haft kontakt med ham nogle gange, hvor han har fået lov til at ringe hjem. De har været bange, og det har været hårdt at være på skibet,« sagde hun i aftes til TV2 News.

Også sømændenes fagforbund jublede over frigivelsen, men rettede til gengæld en skarp kritik af Udenrigsministeriets indsats. Ifølge sekretær Morten Bach har Sømændenes Forbund tilbudt at betalt de 8,3 mio. kr. i løsesum for søfolkene, men er blevet mødt med døve øren hos Udenrigsministeriet og rederiet H. Folmer & Co.

»Vores tillid til Udenrigsministeriet har fået et meget stort knæk. Det var kun skibet og lastens værdi, der havde betydning,« sagde Morten Bach til Ritzau i en kritik, som fagforeningen 3F også bakker op om. Men den kan chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, Lars Thuesen, ikke følge: »Det er rederiet og ikke ministeriet, der har forhandlet med piraterne, og jeg har derfor svært ved at forstå den. Vi har ikke aktier i nogen skibe, men derimod en interesse i at hjælpe danskere i nød i udlandet på bedste vis.«

De fem søfolk ventes tilbage i Danmark i løbet af fire-fem dage, og Økonomi- og Erhvervsministeriet oplyste i aftes, at det vil chartre et fly til at få dem hjem.