Danske forskere marcherer for videnskab

Lørdag deltager tusinder af mennesker i København og Aarhus i en global demonstration for at værne om videnskaben og vores planet. Trump tændte gnisten i USA.

Astrofysiker Anja C. Andersen skal holde åbningstalen ved March for Science. Scanpix/Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at danske forskere går på barrikaderne med bannere og paroler. Men det gør de lørdag 22. april i København og Aarhus som led i en global hyldest til videnskaben.

»March for Science«, hedder det verdensomspændende initiativ i over 500 byer, der er et opråb om at værne om det videnskabelige samfund og vores planet.

I København taler nogle af Danmarks mest kendte forskere, heriblandt dna-professor Eske Willerslev, til deltagerne.

Kimen til den globale bevægelse var Donald Trumps indtog på posten som USA's præsident, hans benægtelse af klimaforandringer og hårdhændede beskæring af en række forskningsområder.

I København håber arrangørerne på 10.000 deltagere, der samles klokken 13 foran Niels Bohr Institutet på Blegdamsvej, oplyser astrofysiker Anja C. Andersen, som holder åbningstalen.

»Marchen skal ikke blot være en niche for forskere, men for alle mulige mennesker. Vi skal tale om, hvad vi skal bruge forskningen til, og hvad den kan gøre for os,« siger hun til Ritzau.

Anja C. Andersen mener ikke, at Danmark er ramt så hårdt som USA af klimabenægtere og folk, der afviser videnskabelige fakta.

»Det står ikke helt så slemt til her. Den danske vinkel er måske mere, hvad man kan kalde rettidig omhu. Man har jo også skåret på forskning og pengene til universiteter og forskningsråd, og det skal fortsætte fremover. Så der blæser politiske vinde om, at vi måske skal uddanne næste generation dårligere end den nuværende,« siger Anja C. Andersen.

Fra Niels Bohr Institutet går marchen til Christiansborg, hvor blandt andre Eske Willerslev, filosofiprofessor Vincent Hendricks og DI's forskningschef, Charlotte Rønhof, taler.

I Aarhus begynder demonstrationen klokken 14 på Rådhuspladsen med taler og debat og slutter klokken 16 på Klostertorv.

Også i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) i Grønland forberedes en lille forskermarch.

22. april falder sammen med den FN-udnævnte Jordens Dag.

Initiativtagerne i USA håber, at forskermarcherne bliver fulgt op af en social bevægelse.

/ritzau/