Danske forskere har undersøgt et hav af produkter, og nu advarer de imod almindelig lakrids

Lakridsprodukter har højt indhold af sundhedsskadelig syre, fastslår forskere.

Der er grund til at være påpasselig med lakrids, fastslår nyt studie. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lakrids kan være sundhedsskadeligt på grund af en særlig syre.

Et nyt dansk studie, hvor man har undersøgt indholdet af 219 forskellige produkter, får nu forskerne bag undersøgelsen til at advare mod blandt andet lakridser og lakridste.

Problemer er et højt indhold af glycyrrhizinsyre, som er et naturligt sødestof i lakridsroden.

Det skriver Videnskab.dk.

»Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EUs grænseværdi,« siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og hovedforfatter på studiet.

Ifølge loven skal produkterne med det høje indhold advare forbrugerne, men hvert tiende af de undersøgte produkter var ikke udstyret med den fornødne advarsel, konkluderer undersøgelsen.

Særligt personer med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme skal passe på med at spise lakrids, lyder det i artiklen.

Samtidig bør man være opmærksom på, at flere produkter end tidligere indeholder lakrids. Man kan derfor hurtigt komme op på en høj mængde af den problematiske syre, fordi de forskellige kilder samlet set kan bringe indtaget op.

Videnskab.dk omtaler endda flere livsfarlige tilfælde, som kædes sammen med højt lakridsindtag. En 43-årig dansk kvinde blev indlagt efter at have drukket lakridste hver dag i gennem to måneder, har Ugeskrift for Læger beskrevet i 2021.

En anden sag fra USA i 2020 omhandler en 54-årig mand, som afgik ved døden. Hans dødsfald kædes sammen med et indtag af halvanden pose lakrids daglig i tre uger.

En amerikansk professor i farmakologi og toksikologi, Bill Sullivan, skrev i den forbindelse i et indlæg på Videnskab.dk, at lakrids ikke er hverdagsspise.

»I medicinske tidsskrifter kan man fra tid til anden læse om lignede tilfælde, hvor patienter oplever højt blodtryk, muskelsvækkelse, hjerterytmeforstyrrelser og endda død.«