Danske forskere har brugt DNA fra undertrykt folkeslag i Kina

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Der skal ifølge Jyllands-Posten nu laves en redegørelse om samarbejdet med Kina efter en række forskere fra Københavns Universitet har undersøgt genmateriale fra 324 medlemmer af det undertrykte muslimske folkeslag uighuererne i Kina. Der er opstået bekymring for, om blodprøver fra uighurerne er blevet afgivet frivilligt og med samtykke. Billedet er fra en nylig demonstration af uighuererne og deres sympatisører i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

Godmorgen og velkommen til endnu en sommerdag med ønsker om god bedring til landets nyudklækkede studenter, der formentligt har ondt i hovedet ovenpå fredagens strabadser og tre års slid og slæben i gymnasiet.

Nu ligger fremtiden for deres fødder, og det samme gør store dele af Europa efter lang tid med lukkede grænser.

I dag er nemlig dagen, hvor Udenrigsministeriet lemper rejsevejledninger for næsten alle europæiske lande, så rejser dertil ikke længere frarådes.

Men det ændrer ikke på, at der stadig er en virus at tage sig i agt for. Derfor starter vi med at få overblikket over dagens coronatal.

Dagens coronatal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.675
Indlagte i alt: 31
Indlagte på intensiv: 11
Heraf i respirator: 4
Antal døde i alt: 604
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 9.778.674
Antal døde på verdensplan: 493.674

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Men inden nogen også får alt for ondt i hovedet over det, tager vi et kig på nogle af dagens store nyheder.

Danske forskere har brugt DNA fra undertrykt folkeslag i Kina

Og vi starter med en historie om danske forskere, der i disse dage har fået et par sager på nakken – fra Kammeradvokatens undersøgelse af Statens Serum Institut, der blev til en anbefaling om, at direktøren Mads Melbye skulle fyres, til en ny sag, der denne gang handler om forskere på Københavns Universitet. Der skal ifølge Jyllands-Posten nu laves en redegørelse om samarbejdet med Kina efter en række forskere fra Københavns Universitet har undersøgt genmateriale fra 324 medlemmer af det undertrykte muslimske folkeslag uighuererne i Kina.

Det er et folkeslag, som bliver overvåget af styret i Kina, og i internationale forskningsmiljøer er der samtidig bekymring for, om blodprøver fra uighurer er blevet afgivet frivilligt og med samtykke.

Det betyder, at flere videnskabelige artikler er blevet trukket tilbage eller underkastet nærmere undersøgelse.

Den ledende forsker på projektet, professor Niels Morling fra Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, oplyser til Jyllands-Posten, at danske regler er blevet overholdt, og at man har stolet på samarbejdspartnere i Kina.

Ifølge ham skulle en person, der selv er uighur, have taget alle eller en del af prøverne og bragt dem til Danmark.

Regeringen lancerer klimaborgerting

Og nu til noget i den grønne afdeling. Danmarks første nationale borgerting bliver nu oprettet, og 99 borgere skal bidrage med løsningsforslag til at løse klimakrisen.

Det skriver Information.

Borgertinget skulle gerne bidrage til at kvalificere den klimapolitisk debat, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) til avisen.

»Det er utroligt sundt, at os, der træffer beslutninger på Christiansborg, får andre perspektiver end dem, vi lige er vant til. Vi er vant til at lytte til eksperter og erhvervsliv, men der er rigtig gode erfaringer med borgerting fra andre lande,« siger han.

Men Folketinget er ikke forpligtiget til at tage stilling til borgernes forslag, lyder kritikken fra Anders Blok, lektor i sociologi på Københavns Universitet og medstifter af det forskerdrevne initiativ Klima- og Omstillingsrådet, der har arbejdet for oprettelsen af et klimaborgerting i Danmark.

»Graden af forpligtelse af ret svag. I princippet er der ikke noget, som forhindrer, at ministeren og Folketinget tilsidesætter eller kun plukker helt selektivt i det, som borgerne foreslår. Det er et problem i forhold til processens legitimitet,« siger Anders Blok.

Mødre taler for lidt med deres døtre om de teknologiske uddannelser

På avisforsiden af Berlingske kan du i dag også læse, at de videregående uddannelser og erhvervslivet vil aktivere forældrene og ikke mindst mødrene i et forsøg på at få flere piger til at vælge tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

Ifølge en ny undersøgelse fra Teknologipagten er det typisk mødre, og ikke fædre, der taler om uddannelse med deres døtre. På dagsordenen er fælles interesser som kunst og kultur, mens det er ikke lige så tit, der bliver talt om teknik og naturvidenskab.

Det kan ifølge Teknologipagten derfor betyde, at unge kvinder fravælger at læse de såkaldte STEM-uddannelser inden for science, technology, engineering og mathematics.

Teknologipagten er et samarbejde mellem erhvervslivet, uddannelsessektoren og flere ministerier og har en målsætning om, at der i 2028 i forhold til 2018 bliver optaget 20 procent flere på de ikke-dimensionerede, videregående STEM-uddannelser, hvor der typisk er stor efterspørgsel på arbejdskraft og dermed lav ledighed blandt nyuddannede, og 20 procent flere unge på erhvervsuddannelser inden for STEM.

Men »vi er langt fra« lyder fra Teknologipagten. Læs mere om hvorfor på Berlingske ved at trykke her.

Det sker i dag:

Grænserne åbnes yderligere. Fra i dag indføres en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

For at være »åbent« skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge. Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til »karantæneland« være ved 30 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Det ville i øvrigt også have været i dag, at campingområdet på Roskilde Festival åbnede, og hvor hegnet ind til campingområdet traditionen tro ville blive væltet inden den officielle åbning. Roskilde Festival blev som bekendt aflyst på grund af coronakrisen.

Dagens brøler

En 29-årig mand fra den svenske by Trollhättan var så fuld og vrøvlende, at politiet troede, han var dansker, da de stoppede ham.

Det skriver avisen TTELA ifølge Ritzau.

Den 29-årige havde under forhøret forklaret, at han var blevet budt på »grog« af en ven – der i denne version var en heftig blanding af brændevine. Han husker angiveligt ikke mere.

Til at hjælpe hans hukommelse på vej, kunne politiet fortælle ham, at han havde påkørt to parkerede biler.

Manden er blevet tiltalt for spritkørsel, for forsøg på at stikke af fra et gerningssted, og for brud på våbenloven. Han havde knive og andre farlige genstande i vognen.

Straffen lyder på en måneds fængsel for spirituskørsel, at betale 1.400 svenske kroner for en påkørt stolpe, der tilhører Trollhättan kommune, og erstatte ejerne til de to skadede biler med 27.708 kroner.