Danske forskere: Gener er afgørende for, om du får adhd eller autisme

Forskerne har udpeget en række genvarianter, der kan forklare, at man udvikler de to arvelige udviklingsforstyrrelser.

Danskere forskere er blevet klogere på, hvilke gener der øger risikoen for mentale udviklingsforstyrrelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske forskere har fundet frem til en række gener, der øger risikoen for enten adhd eller autisme – eller begge sygdomme på en gang.

Fundet kan ifølge forskerne på længere sigt danne grundlag for bedre diagnosticering og behandling af de ramte, fordi man er kommet et skridt tættere på at kunne forklare de præcise årsager til sygdommene.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

»Det er lykkedes for os at påvise både fælles genetiske risikovarianter og genetiske varianter, som differentierer de to udviklingsforstyrrelser,« siger professor Anders Børglum fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og iPSYCH, der er Danmarks største forskningsprojekt inden for psykiatri, ifølge universitetets hjemmeside.

Forskerne har udpeget syv specifikke genvarianter, der er fælles for de udbredte, arvelige mentale udviklingsforstyrrelser – samt fem genvarianter, der øger risikoen for en af diagnoserne.

Professor Anders Børglum fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet står sammen med et forskerhold bag et opsigtsvækkende studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature. Fold sammen
Læs mere

»Det betyder, at vi begynder at forstå dels de biologiske processer, der ligger bag udviklingen af begge diagnoser, og – som noget helt nyt – også de processer, der skubber udviklingsforstyrrelsen specifikt i retning af enten autisme eller adhd,« siger Anders Børglum.

Det kan virke indlysende, men studiet er ifølge forskerne det første i verden, der påviser, at personer med både adhd og autisme er dobbeltbebyrdede, hvilket vil sige, at de har øget genetisk risiko for begge diagnoser.

Forskerne kan se, at nogle af de genvarianter, der kun øger risikoen for autisme, også øger menneskers kognitive funktioner generelt, mens de genvarianter, der kun øger risikoen for adhd, generelt reducerer personers kognitive funktioner.

Studiet bygger på undersøgelser af den genetiske variation hos cirka 34.000 personer, som har autisme og/eller adhd, samt cirka 41.000 raske personer.