Danske forskere belønnes

Fem forskere modtager torsdag Uddannelsesministeriets EliteForsk-pris. Prisvinderne beviser, at Danmark er med på det højeste forskningsniveau, siger forskningsministeren.

De er nogle af landets klogeste hoveder, og nu bliver deres arbejde belønnet. Torsdag modtager fem forskere Uddannelsesministeriets EliteForsk-pris 2014, som uddeles hvert år til forskere under 45 år for at styrke bredden i dansk forskning.

»EliteForsk-prisen er et af de væsentligste kvalitetsstempler, yngre forskere kan opnå i Danmark,« siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Med prisen værdsætter vi deres særlige talent og store indsats. Alle fem prismodtagere er fornemme repræsentanter for dansk forskning og et bevis på, at vi kan måle os med de bedste, når talent forenes med ambition og dedikation. Jeg ser frem til at følge deres arbejde fremover,« siger ministeren, der overrækker prisen sammen med kronprinsesse Mary.

De fem prismodtagere er Mads Brandbyge, forsker i nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet, Daniel Otzen, forsker i biofysik og molekylær biologi ved Aarhus Universitet, Martin Røssel Larsen, forsker i proteinkemi ved Syddansk Universitet, Jens-Christian Svenning, forsker i økologi ved Aarhus Universitet og Morten Broberg Petersen, der forsker i international udviklingsret ved Københavns Universitet.

Med den titlen som eliteforsker følger 1,2 millioner kroner, hvoraf 200.000 er en hæderspris og resten skal bruges til forskning. Udover de fem EliteForsk-priser uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet også 20 rejsestipendier på 300.000 kroner til talentfulde ph.d.-studerende.