Danske forældre vil have erstatning for donorsæd

Danske forældre har indledt en erstatningssag mod en sædbank, da deres børn har fået en genetisk sygdom fra en sæddonor

Nedfrosne sæddonationer opbevares i store beholdere, hvor de holdes nedfrosne i flydende nitrogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/ Panos Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal en sædbank kunne holdes ansvarlig, hvis donorsæd er »defekt«? Det spørgsmål er ifølge Kristeligt Dagblad omdrejningspunkt i en dansk erstatningssag.

En række forældre har nemlig indledt en erstatningssag mod den danske sædbank Nordic Cryobank, der anklages for fejl i screeningen af donorer. Det skyldes, at donorbørn i Danmark, Belgien og USA har fået den genetiske sygdom NF1 fra en sæddonor.

Sygdommen kan medføre svulstdannelse og nedsat syn og hørelse.

Advokat Thomas Thorup fører sagen for forældrene til de syge børn, og han mener, at sagen kan falde ind under loven om produktansvar, som også gælder ved køb af for eksempel en kaffemaskine.

»Vi vil gøre gældende, at det er en defekt, at der i den donorsæd er egenskaber, som har gjort børnene syge,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Formand for Dansk Fertilitetsselskab og overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik Søren Ziebe frygter, at sagen vil skade fertilitetsområdet.

Han påpeger, at alle har fejl i generne, og han kan derfor ikke se, hvordan man skal kunne love, at »produktet«, altså sæden, er fejlfri.

»Der er kun én konsekvens, og det er, at al donation lukker - der findes ikke perfekt sæd. Hvis de vinder den her sag, så har de ødelagt donation for alle andre mænd og kvinder, der gerne vil have et barn med fertilitetsbehandling,« siger han til avisen.

Nordic Cryobank fastholder, at sædbanken har handlet i overensstemmelse med gældende retningslinjer på området.