Danske forældre arbejder næstmest i EU

En ny undersøgelse viser, at størstedelen af forældrene i Danmark arbejder på fuld tid. Arbejdsmarkedsforsker kalder det en nødvendighed for velfærdssamfundet.

I 67 procent af danske børnefamilier arbejder mor og far 80-100 procent af en fuldtidsstilling, hvilket gør Danmark til det land i EU, hvor børnefamilierne arbejder næstmest kun overgået af de svenske forældre. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Lisbeth Pedersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) er årsagen til den høje arbejdsintensitet er, at både mænd og kvinder er tilknyttet arbejdsmarkedet i dag.

Og så har man organiseret arbejdet anderledes, så en del af det arbejde, der tidligere lå i hjemmet, i dag er flyttet ud i offentlige institutioner.

Men den høje arbejdsintensitet, som undersøgelsen fra Cevea er et udtryk for, er også en nødvendighed for det danske velfærdssamfund, påpeger Lisbeth Pedersen.

»En betingelse for vores velfærdssamfund er, at både mænd og kvinder lægger en del arbejdstimer. Hvis vi begynder at trække os ud af arbejdsmarkedet, skal vi også lave nogle andre prioriteringer omkring vores velfærdssamfund, for så kan vi ikke opretholde det serviceniveau, som vi gerne vil have i vores børnehaver, vores skoler og på vores hospitaler,« siger Lisbeth Pedersen til Kristeligt Dagblad.