Danske fagforeninger er dårlige til at rekruttere østarbejdere

Helt anderledes står det til i Norge, hvor alle østarbejdere inden for både byggeri og landbrug er garanteret overenskomst og mindsteløn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske fagbevægelse er for dårlig til at tiltrække østarbejdere og sikre, at de ikke får en så lav løn, at det truer det generelle lønniveau. Til gengæld er nordmændene rigtig gode til det, viser en ny rapport ifølge Information.

Rapporten, der er udarbejdet af arbejdsmarkedsforskerne Jens Arnholtz fra Københavns Universitet og Line Eldring fra forskningsinstituttet Fafo i Oslo, viser, at hele 40 procent af medlemmerne i byggefagforeningen i Oslo er østarbejdere, mens det kun gælder for tre procent i København. Det skyldes blandt andet, at man i Norge har indført en såkaldt almengørelse af overenskomsten, hvilket betyder, at overenskomsten gælder for alle, der arbejder inden for nogle bestemte områder.

Samtidig peger undersøgelsen på, at den danske fagbevægelses tradition for aktioner og konflikt har skræmt mange østarbejdere væk.

»Fagbevægelsen i Danmark kan ses som meget aggressiv af østeuropæerne, fordi den primært snakker om konflikt og trusler og ikke så meget om fællesskab, og hvad den kan gøre for arbejderne,« siger Jens Arnholtz til Information.

På Christiansborg støtter regeringen og Enhedslisten principielt den danske model i dens nuværende form, men partierne vil ikke udelukke idéen om en almengørelse af overenskomsten, som man har det i Norge.

»Hvis arbejdsmarkedets parter ønsker det, så er jeg villig til at se på det, men jeg vil ikke arbejde for en almengørelse, før de selv beder om det,« siger løndumpingordfører for Socialdemokraterne Ane Halsboe Larsen (S) til Information.