Danske F16-fly tjekket efter flystyrt

Alle F16-fly på flyvestation Skrydstrup er onsdag blevet tjekket for problemer med landingsstellet, som tirsdag var årsag til, at en F16-pilot måtte foretage et kontrolleret havari.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var problemer med landingsstellet, der var årsag til, at en pilot på et F16-fly fra Flyvestation Skrydstrup tirsdag eftermiddag måtte foretage et kontrolleret havari over Nordsøen og skyde sig ud af flyet via katapultsædet.

For at sikre, at ingen andre fly har samme problem med landingsstellet, valgte Fighter Wing Skrydstrup onsdag at tjekke samtlige af flyvestationens F16-fly, fortæller Anders Rex, chef for Fighter Wing Skrydstrup.

»Som en ekstra forholdsregel har vi lavet et par tjekpunkter, hvor vi kigger på landingsstellet, inden flyene igen kommer ud at flyve,« siger han til DR Nyheder.

Det har betydet, at der ikke har været nogle F16-fly på vingerne over Danmark onsdag, da alle træningsmissioner har været aflyst.

Kun den såkaldte afvisningsstyrke, altså de fly, der skal forhindre en fjende i at flyve ind i dansk luftrum, har stået parat.

Anders Rex fortæller til DR Nyheder, at han forventer, at de danske F16-fly er klar til at gå på vingerne igen torsdag.

Tirsdag eftermiddag oplevede F16-piloten problemer med landingsstellet på sit fly, og man vurderede, at det ville være for farligt at forsøge at lande flyet.

Derfor foretog piloten en kontrolleret udskydning over Nordsøen vest for Rømø.

Piloten blev kort efter havariet samlet op af en af Forsvarets helikoptere og har det efter omstændighederne godt.

De første vragdele er blevet bjærget af Marinehjemmeværnet, mens selve F16-flyet fortsat befinder sig på 20 meters dybde i Vesterhavet.