Danske F-16-fly smed 43 bomber mod IS i Irak på en uge

43 præcisionsbomber på en uge blev det til for danske kampfly i kampen mod IS, hvilket er højeste indtil nu.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske F-16 kampfly, der deltager i kampen mod Islamisk Stat, har i den forgangne uge kastet 43 præcisionsbomber. Det er ifølge Jyllands-Posten det hidtil højeste antal, siden missionen startede 17. juni 2016.

Ifølge en statusrapport fra Værnsfælles Forsvarskommando har de operationer, som de danske F-16-fly har deltaget i ugens løb, fundet sted over den irakiske provins Ninawa.

»Indtil tirsdag morgen i denne uge er der samlet fløjet 981 flyvetimer. Missionerne har omfattet angreb rettet mod køretøjer, mortérudstyr, fjender, herunder fjender i bygninger, samt gennemført overvågning og indsamling af efterretninger,« oplyser Forsvaret.

De danske kampfly har været udsendt på 14 missioner i den forgangne uge. Det bringer det samlede antal missioner op på 91, mens det samlede antal bomber er nået op på 144.

I forrige uge - fra onsdag til onsdag - deltog de danske kampfly i 10 missioner, hvor der blev kastet otte bomber.

Danske F-16 kampfly på Incirlik-basen i det sydlige Tyrkiet har siden den 17. juni 2016 været indsat i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

De danske kampfly skal efter planen være udsendt i samlet seks måneder som del af den amerikanskledede koalition.

Fakta: Sådan bekæmper Danmark Islamisk Stat

* Syv danske F-16-fly og godt 100 soldater er i kampen mod IS i Irak og Syrien udstationeret på militærbasen Incirlik nær den sydtyrkiske by Adana. Fire fly er operative, og tre er i reserve.

* Flyene har siden 17. juni kastet i alt 144 bomber på 91 missioner.

* Det danske kampflybidrag er udsendt på et seks måneders mandat.

* Godt 100 danske soldater er desuden udsendt til en base vest for Bagdad, hvor de uddanner irakiske soldater og politifolk.

* Dertil kommer et dansk radarbidrag i Irak, der overvåger luftrummet i området.

* Sidst, men ikke mindst bidrager Danmark med et C-130 transportfly, der flytter gods og personel for den amerikanskledede koalition.

* Danmark bidrog fra oktober 2014 til oktober 2015 også til kampen mod IS med kampfly, men dengang blev der udelukkende fløjet missioner over Irak.

Kilde: Forsvaret og Forsvarsministeriet

/ritzau/