Danske ebola-kæmpere vender hjem

23 danskere vender søndag hjem efter seks ugers udstationering i Sierra Leone, hvor de har hjulpet med at bekæmpe ebola. Nyt hold er på plads i det hårdt plagede land.

ARKIVFOTO: 23 danskere vender søndag hjem efter seks ugers udstationering i Sierra Leone, hvor de har hjulpet med at bekæmpe ebola. Nyt hold er på plads i det hårdt plagede land. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En holdleder, fem læger, 14 sygeplejersker og tre bioanalytikere lander søndag i Danmark, efter de siden 10. marts har været udstationeret i Sierra Leone, hvor de har bistået det vestafrikanske land i kampen mod ebola.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, hvor forsvarsminister Nicolai Wammen (S) samtidig takker for indsatsen.

»Det er et stort og vigtigt arbejde, som hold tre (de hjemvendte, red.) har bidraget med dernede til stor gavn for de mennesker, der fortsat bliver ramt af den frygtelige sygdom. Det arbejde, som de danske mænd og kvinder har ydet ved at rejse ud i verden og hjælpe andre mennesker i nød, påkalder stor respekt og anerkendelse,« kvitterer Nicolai Wammen.

Det danske hold er det tredje i rækken, som er rejst til det vestafrikanske land for at bistå i kampen med at bekæmpe og behandle den livsfarlige blodvirus.

Første hold tog af sted 17. december sidste år, og et fjerde hold bestående af fem læger, fem sygeplejersker, tre bioanalytikere og en holdfører har allerede taget over efter hold 3 og vil have base i Sierra Leone frem til juni senere i år, oplyser ministeriet.

»Vi har den seneste tid set en positiv tendens, hvor ebola-epidemien er på tilbagetog. Men der er ingen tvivl om, at der stadig er brug for hjælp i Sierra Leone. Jeg bliver derfor glad ved tanken om, at dansk sundhedspersonel sammen med vores udsendte fra Beredskabsstyrelsen lige nu fortsat bidrager til at løse den svære, men vigtige opgave med at komme ebola-sygdommen til livs,« siger forsvarsministeren.

Inden de danske hold bliver udsendt, trænes de i cirka to til tre uger i Danmark og England.

Når de vender hjem, venter der tre ugers observation, hvor sundhedsmyndigheder holder øje med, om der skulle være tegn på ebola-smitte.

Ifølge de seneste tal fra WHO har ebola-epidemien kostet 10.500 mennesker livet og har - udover Sierra Leone - også ramt særlig hårdt i de to nabolande Liberia og Guinea.