Danske demonstrationer mod Israel

Opdateret kl. 19.12: Hundredvis af mennesker stimlede sammen i København og Århus i fredelige protester mod israelske luftangreb i Gaza.

Foran Israels ambassade i København protesterede demonstranter mod angrebene i Gaza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luften emmede af vrede, afmagt og dyb, dyb frystration, da op mod 800 mennesker søndag eftermiddag samledes i tusmørket kun få meter fra den israelske ambassade i Hellerup, skriver bt.dk.

Og der stod de så i græsrabatten langs s-togsbanen med en lang række af politibetjente mellem sig og den ambassade, der er symbolet på den nation, der hele weekenden har bombet Gaza.

Demonstrationen i protest mod weekendens luftbombardementer i Gaza var højlydt. De vrede mandestemmer, der førte an med 'Down down Israel, viva viva Palæstina og Allah er stor' var rasende og fulde af foragt, skriver bt.dk.

Det samme var stemmerne fra de kvinder, børn, unge, gamle, danskere og arabere, der gentog råbene. Men hensigten var et signal til Danmark og verden - og derved blev det. Ikke en eneste gang måtte politiet gribe ind i demonstrationen, der varede en god times tid.

- Vi var forberedt på, at tingene kunne udarte sig, men alt forløb stille og fredeligt, og vi har ikke foretaget nogen anholdelser, lød det efterfølgende fra den centrale efterforskningsleder, Kenneth Vesth.

Stenkastende unge stoppet
Og arrangørerne - der talte blandt andre 3F, Dansk Palæstinensisk venskabsforening, Islamisk Trossamfund, Fredsvagterne - havde selv sørget for sikkerhedsfolk, der iklædt orange veste sørgede for, at demonstranterne blev på den rigtige side af vejen og desuden demonstrerede fredeligt.

Kun en enkelt gang måtte de gribe ind overfor en gruppe unge knægte, der valgte at kaste tre lys mod politi og ambassade i demonstrationens sidste minutter.

- Stop stop stop. Det er dem, der er terrorister (israelerne, red.). Vi er ikke terrorister. Vi er fredelige, lød det omgående fra højtalerne, og vagterne fik gennet knægtene væk, inden politiet nåede at få sat hjelmene på hovedet og rykke frem.
Lynhurtigt fik kæder af vagter opløst demonstrationen.

Og det var så det. Alle gik hjem i vinterkulden, mens vagterne råbte:
- Allah belønner jer for at have deltaget.

I Gellerup ved Århus var henved 300 demonstranter midt på eftermiddagen samlet på Festpladsen på Dortesvej for at protestere mod angrebene, der foreløbig har kostet op mod 290 mennesker livet.

Ifølge Østjyllands Politi blev også denne demonstration, der var arrangeret af en række lokalforeninger, afviklet uden problemer.