Danske cykeltyve har rekord

Cykeltyverier er den forbrydelse, som sjældnest opklares i forhold til antallet af anmeldelser.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ifølge talsmand Flemming Steen Munch, Københavns Politi, er det faktisk den lavest prioriterede forbrydelse, han kan komme i tanker om, skriver Politiken.

Cykeltyverier er den enkeltforbrydelse, danskerne hyppigst udsættes for. Sidste år modtog politiet 66.000 anmeldelser om tyveri af cykler, men det reelle tal for tyverierne er over 80.000.

Undersøgelser viser, at mindst hver fjerde cykeltyveri aldrig bliver anmeldt, og i 2005 overhalede Danmark ifølge en EU-undersøgelse de to tidligere topscorere, Holland og Sverige, hvad angår antallet af borgere, der har oplevet at få stjålet en cykel i løbet af de seneste fem år. Vi har nu den europæiske førsteplads.

Ifølge politiet sker nedprioriteringen af cykeltyverier helt bevidst og i overensstemmelse med borgernes ønsker - politiets resurser er bedre brugt på voldtægter end cykeltyverier, siger politiet. Men andre ikke-voldelige forbrydelser som indbrud i biler, ulovlig omgang med hittegods eller butikstyverier har langt bedre opklaringsprocenter.

Kriminolog og professor i retssociologi på Københavns Universitet Flemming Balvig går så langt som at kalde det 'de facto lovligt' at stjæle en cykel, eftersom risikoen for at blive straffet er tæt på nul - bøden for tyveri af en cykel er i øvrigt 1.400 kroner:

»Opklaringsprocenten er fuldstændig minimal. Man skal som cykeltyv være ekstremt uheldig for at blive opdaget«, siger han til Politiken.

»Den vigtigste skadevirkning er, at det mindsker vores tillid til omgivelserne og til hinanden. Den tillid, man har til fremmede mennesker, er det, der holder samfundet sammen. Cykeltyverierne fjerner lidt af den samfundsmæssige lim«.

Forsikringsoplysningen oplever ofte, at folk er stærkt ophidsede over tyverierne af deres cykler:

»Folk bliver utroligt stødt over, at der ikke bliver gjort mere ved anmeldelser af cykeltyverier. Især når politiet får serveret tyvene på et sølvfad. Jeg har svært ved at forstå, at det er sådan«, siger konsulent Christan Skødt.

Forsikringsselskaberne udbetalte sidste år 132 millioner kroner i erstatninger for stjålne cykler.

Kilde: Politiken