Danske bilister giver for meget gas i byerne

Hver femte dansker kører for stærkt i byerne, viser en ny Gallup-undersøgelse. Trafiksociolog forklarer, at vi glemmer farten, når vi følger flokken.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tæt bebyggelse, masser af modkørende og cyklister på kørebanen får ikke alle danskere til at slække på speederen.

Hver femte bilist kører for stærkt i byerne enten på daglig eller ugentlig basis. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring. Blot 28 procent svarer, at de aldrig overskrider fartgrænsen, når de kører bil i byen.

Bilisterne følger flokken og glemmer somme tider at kaste et blik på speedometeret, lyder forklaringen fra trafiksociolog Anette Jerup Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»I bytrafikken sker det, at en del bilister følger flokken og derfor ikke er opmærksomme på speedometernålen. Så kommer nogle til at køre for stærkt,« siger hun.

Anette Jerup Jørgensen efterlyser, at undersøgelsen fortæller, hvor mange kilometer i timen bilisterne i byen overskrider fartgrænsen med.

Ikke desto mindre mener hun, at det er værd at bemærke, at en femtedel af danskerne jævnligt træder gaspedalen lidt for hårdt i bund, når de kører gennem byen. Ifølge trafiksociologen stemmer det ikke overens med den generelle holdning til god trafikopførsel i byen.

»Det er interessant, fordi den generelle holdning i den danske trafikkultur er sådan, at man ikke bør køre for stærkt i byerne, da der er mange andre mennesker - cyklister, fodgængere og børn - som man skal passe på,« siger Anette Jerup Jørgensen.