Danske betjente skyder over 25 gange så meget som norske

Dansk politi bruger deres våben langt mere end det norske politi. De norske betjente går ikke med deres pistoler, og det fører til en anden tankegang, vurderer en ekspert.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver gang en norsk politibetjent affyrer et skud, skyder en dansk politimand over 25 gange.

Sidste år affyrede det danske politi 53 skud, viser nye tal fra Rigspolitiet. Til sammenligning skød norske betjente kun to gange, og årene forinden er tendensen den samme, skriver Radio24syv.

En forklaring er, at norsk politi ikke går fast med tjenestepistoler ligesom i Danmark, forklarer professor og politiforsker Johannes Knutsson fra Politihøgskolen i Oslo.

»Hvis politiet ligesom i Danmark og Sverige fast er bevæbnet, så udsætter de oftere sig selv for situationer, hvor konflikter skal løses med våben. Men i Norge tænker de og handler på en anden måde, fordi de normalt ikke bærer våben, og det sender et signal om, at de er mere fredelige,« siger Johannes Knutsson til Radio24syv.

De norske betjente har deres pistoler liggende i bilerne og skal først have tilladelse fra en vagthavende jurist, før de må hente deres våben og tage det i brug.

I november 2014 blev det midlertidigt muligt for det norske politi at gå mere permanent med tjenestepistol, hvis politidistrikterne vurderer, at det er nødvendigt på grund af trusselniveauet.

Formand for Dansk Politiforbund Claus Oxfeldt mener ikke, at man kan sammenligne det danske og norske politi.

»Det er først for nyligt, at de er begyndt at bære skydevåben i Norge. Det er to vidt forskellige lande, og indtil nu har det været to vidt forskellige kulturer for at bruge våben, og derfor kan man ikke sammenligne Danmark og Norge,« siger han.