Danske Bank kritiseres for at investere uetisk

Danske Bank kritiseres i Norge for uetiske investeringer. Men kunderne har mulighed for at vælge etiske investeringer. De gør det bare ikke, svarer banken.

Danske Bank er kommet i modvind i Norge, hvor bankens afdeling - Fokus Bank - er i søgelyset for via Danica Pension at investere kundernes pensionspenge i virksomheder, der er med til at fremstille atomvåben, klyngebomber og landminer, som i høj grad rammer civile. Kritikken kommer samtidig med, at stadig flere danske pensionskasser sætter øget fokus på etik.

I Norge har det vakt undren, at Danske Bank ingen etiske retningslinjer har for investeringer. De pågældende selskaber blev allerede i 2005 sortlistet af den norske Statens Pensionsfond, der administrerer Norges oliemilliarder.

Danske Banks informationschef, Jonas Torp, afviser kritikken og peger på, at 2/3 af bankens investeringer varetages af eksterne forvaltere.

-Hvis vi gik i den anden grøft og sagde: Nu gør vi det 100 procent, så skal vi i princippet ind hver dag og screene hver enkelt fond for enkelte investeringer. Så ville vi afskære os helt urimeligt for investeringsmuligheder til skade for kunderne, og efter som de ikke har valgt det - de har muligheden - så risikerer vi at påføre dem det ringere afkast, siger Jonas Torp til Ritzau.

/ritzau/