Danske avisforsider markerer Charlie Hebdo-tragedie

Berlingske, Politiken og Information har valgt torsdag at genoptrykke en række forsider fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der onsdag blev angrebet af terrorister.

Flere danske aviser vælger i torsdagens udgave at markere angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo ved at trykke avisens tegninger.

Berlingske bringer en række tegninger og forsider fra det franske satireblad - både i torsdagens avis og på webben.

»Der har de seneste år været en livlig diskussion om, hvorvidt ytringsfriheden er under pres i de vestlige lande, og det står hinsides enhver tvivl, at det er tilfældet,« siger chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Det er dog ikke et pres, man vil give efter for hos Berlingske.

»Vi må under ingen omstændigheder give efter for det, der er sket her, for så vil attentatmændene virkelig have fået deres ret. Vi skal vedholdende kunne have kritiske debatter og satire, også når det gælder religiøse spørgsmål. Det gælder kristendommen, og det gælder islam. Ytringsfriheden er for vigtig,« siger Lisbeth Knudsen.

Også Politiken vælger at offentliggøre tegninger fra det franske magasin.

»Det er helt naturligt, at når vi skal fortælle hvad der har været under angreb i dag, så viser vi de tegninger, der er Charlie Hebdos kendemærke. Vi må opfatte dette angreb som et angreb på den satire, den religionskritik som Charlie Hebdo står for. Det er klart, at de værdier, som vores samfund bygger på, blandt andet er friheden til at udtrykke sig, siger chefredaktør Bo Lidegaard ifølge tv2.dk.

Information skriver på forsiden: »Nous Sommes tour Charlie Hebdo« (Vi er alle Charlie Hebdo, red.).

»Gerningsmændene og alt, hvad de måtte være forbundet med, har allerede tiltvunget sig en magt, de ikke har nogen ret til. De har efterladt 12 familier med savn og sorg. De har efterladt et Frankrig grebet af frygt. Og de har frataget Charlie Hebdo - og alle andre - troen på, at man med humor og satire kan gå alle trusler i møde.

Det er derfor, at Charlie Hebdos ret til ytringsfrihed er en kamp, vi alle må kæmpe. Derfor bringer denne avis torsdag nogle af de forsider, der i årevis har gjort Charlie Hebdo til terrormål.

Vi må insistere på, at vi ikke vil lade os dominere af den angst, terroristerne ønsker at efterlade os med. Vi må stå sammen om de værdier om ytringsfrihed og tolerance, der i dag kan synes uendelig skrøbelige og ja, meningsløse. Men det er de værdier, der til alle tider vil gøre os – og vores åbne demokratier <saxo:ch value="226 128 147"/> usårlige over for intolerance og vold,« hedder det i avisens leder.