Danske avis-ledere: Vi er alle Charlie Hebdo

Lederne i Politiken, Information, Jyllands-Posten og Berlingske slår alle sammen fast, at terror ikke må få journalister, tegnere og andre til at tie.

Det er sjældent, at Politiken, Information, Jyllands-Posten og Berlingske alle bringer den samme forsidehistorie, men efter onsdagens terrorangreb mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris har de fire danske aviser afsat hele forsiden til det, der beskrives som et angreb på ytringsfriheden.

»Nous sommes tous Charlie Hebdo (vi er alle Charlie Hebdo, red.)« er de eneste ord, der pryder Dagbladet Informations sorte forside, og det er også overskriften på avisens leder.

»Satiretegninger må i sagens natur gå til yderligheder for at vække eftertankens latter. Det kan ikke gøres balanceret. Men det er ikke ensbetydende med en fribillet til at provokere for provokationens skyld. Ingen bør krænke unødigt. Det hører med til ethvert medies publicistiske ansvar,« hedder det blandt andet i lederen.

Politiken er præget af én stor illustration af en blyant, der tegner en streg, knækker, efterlader et hul, for derefter at tegne stregen videre.

»Vi er Charlie,« lyder overskriften på forsidens leder, der uddyber:

»De kyniske likvideringer på Charlie Hebdos redaktion vil trække spor. De vil rumle i hovedet på journalister, tegnere, satirikere og provokatører. Ingen vil være uberørte, og mange vil være bange. Vi har lært at leve med truslerne om terror, men vi må aldrig vænne os til dem. Alle må trygt kunne ytre sig inden for lovens rammer. Ingen er hævet over kritik eller satire.«

På forsiden af Berlingske præger ordene »Charlie Hebdo« hele forsiden. Forsiden er gennemhullet af 12 skud efter de 12 personer, der blev dræbt i onsdagens terrorangreb, mens magasinets navn ikke er ramt af skuddene. Overskriften er efterfulgt af en del af lederen:

»Demokrati og ytringsfrihed må og skal ikke kues. Der er dog ingen tvivl om, at det for mange efter gårdagens feje terrorangreb vil være en nærliggende konklusion at holde lav profil, at dække sig, undgå at provokere stærke følelser. Men vi skal ikke dukke os, for så kommer vi til at give efter for en uaccepttabel trusselskultur.«

Jyllands-Postens forside her også helt sort, og et enkelt citat fra avisens leder står frem i hvidt midt på siden:

»Terroranslaget minder os om, at den frie verden har et fælles projekt i at værne vores demokratiske samfundsorden mod det religiøse vanvid, hvis repræsentanter spreder vold, terror, rædsel og undertrykkelse i læ af en påstået guddommelig legitimitet.«

Charlie Hebdo kom i 2006 under kritik fra muslimske organisationer for at genoptrykke Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, der blev bragt i den danske avis i 2005. Siden har magasinet trykt flere forsider, der gjorde grin med islam og profeten Muhammed. Torsdag er Jyllands-Posten den eneste af de fire aviser, der ikke har bragt tegninger fra Charlie Hebdo.

Læs mere