Danske asylcentre er på mærkerne efter svenske attentater

Efter en lang række brandattentater mod asylcentre i Sverige har Røde Kors skærpet opmærksomheden omkring centrene herhjemme. Asylchef kalder situationen i Sverige »rystende«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

23 brandattentater mod flygtningecentre alene i år. Det er virkeligheden hos vores svenske naboer.

I Danmark driver Røde Kors en række af landets asylcentre, og Anne la Cour Vågen, chef for asylafdelingen, kalder de svenske tilstande for »rystende«.

Hun understreger, at organisationen er i kontakt med myndighederne omkring sikkerheden på de danske asylcentre.

»Vi er løbende i dialog om sikkerheden og har tillid til, at vi kan have det gode samarbejde, der skal til for at forebygge, at den slags sker i Danmark,« skriver hun i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Samtidig foretager de danske myndigheder løbende trusselsvurderinger, fortæller Anne la Cour Vågen.

»Trusselsvurderingerne er grundlaget for, hvilke tiltag der er nødvendige,« siger hun og tilføjer:

»I forbindelse med vores drift af centrene har vi naturligvis også selv fokus på situationen og har skærpet opmærksomheden, så vi også kan gøre vores til at sikre beboernes og de frivilliges tryghed.«

Hos Rigspolitiet oplyser man, at de enkelte politikredse er blevet bedt om at skærpe fokus på asylcentrene.

»Allerede for nogen tid siden, efter det vi har set i både Sverige og Tyskland, gjorde vi politikredsene opmærksomme på, at der skal være en skærpet agtpågivenhed omkring det her. Det er politikredsene selv, der ved, hvordan det lokale trusselsbillede ser ud, og derfor klarer de selv den konkrete udmøntning hver især,« siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen.

Ligesom i Sverige bliver asylcentre i Tyskland udsat for hærværk og påsatte brande. Ifølge magasinet Der Spiegel er antallet af angreb på tyske asylcentre således tredoblet inden for det seneste år.

Tilbage i august blev et dansk asylcenter udsat for hærværk, da asylcentret Lyngbygård på Djursland blev ramt af hadefuld graffiti og brandstiftelse. Det var tredje gang på få måneder, at Lyngbygård var udsat for hærværk.

»Jeg vil gerne minde om, at der bor mennesker på asylcentre, der lige har været på flugt fra krige og konflikter. Der er familier med små børn, ansatte og frivillige, der har deres daglige gang på centrene for at lave aktiviteter med beboerne,« siger Anne la Cour Vågen fra Dansk Røde Kors.

Mindst en person er død i de brandattentater, der har ramt de svenske asylcentre i 2015, mens flere af attentaterne har været rettet mod indkvarteringssteder for uledsagede flygtningebørn.

Sverige vil fremover hemmeligholde adresserne på samtlige nye flygtningecentre i landet på grund af faren for attentater mod dem. Det samme overvejer man at gøre i Norge.