Danske arkæologer finder bopladser i Qatar

Danske arkæologer har under udgravninger i Qatar fundet 750.000 år gamle bopladser. Fundene viser, at de første menneskers intelligens var på højde med vores.

Tre danske arkæologer er under udgravninger i Qatar faldet over otte bopladser, som er 750.000 år gamle og blandt verdens ældste. Fundene viser, at de første menneskers tekniske intelligens var fuldt på højde med vores.

Bopladserne er de ældste, der er fundet i Arabien og blandt de absolut ældste i hele verden. Og de er blandt de første spor, som forskerne har fra de allerførste mennesker, der udvandrede fra Afrika i tidernes morgen.

Lederen af udgravningerne, Bo Madsen fra Moesgaard Museum, er netop vendt hjem fra Qatar og er meget begejstret for de nye fund.

- De nye fund viser, at de allerførste mennesker, der udvandrede fra Afrika, kunne klare sig i de nye omgivelser, hvor der har været et helt andet miljø end det, de har været vant til - de havde en fantastisk evne til at bearbejde sten til effektive våben, som de kunne nedlægge de store byttedyr med. Den egenskab gjorde, at de var i stand til at overleve nye steder, siger Bo Madsen til videnskab.dk.

/ritzau/