Danske ambassader overvåger mellemøstlige reaktioner på slagteforbud

Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet modtager daglige rapporteringer om, hvordan den arabiske verden reagerer på det danske forbud mod religiøs slagtning uden bedøvelse.

ARKIVFOTO. En slagtersvend sliber sin kniv. Foto: JAKOB DALL Fold sammen
Læs mere
Foto: JAKOB DALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny Muhammedkrise?

Så vidt kommer det forhåbentlig ikke, men alligevel holder en række danske ambassader og to ministerier et vågent øje med den arabiske verden i disse dage.

Årsagen er den danske beslutning om at forbyde religiøs slagtning uden bedøvelse, som trådte i kraft i sidste uge.

Både Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet overvåger nøje, hvordan nyheden i disse uger spreder sig i den arabiske verden, og ministerierne modtager daglige rapporteringer om udviklingen fra en stribe ambassader. Det drejer sig blandt andet om ambassaderne i Saudi-Arabien, Israel samt andre mellemøstlande.

I flere arabiske medier beskrives slagteforbuddet som et klart brud på religionsfriheden, og det har således skabt væsentligt negativt fokus på Danmark. I weekenden tog sagen et skridt op ad alvorsstigen, da den saudiarabiske avis Arab News skrev, at Danmark risikerer at blive ramt af en boykot, som ville betyde tab af »millioner af dollar på grund af tabt handel og turisme.«

»Den kontroversielle beslutning forventes at få drastisk betydning på det danske marked, fordi landet formentlig bliver ramt af en omfattende boykot, som det er sket mere end én gang før,« skrev Arab News.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger mener Fødevareministeriet dog ikke i øjeblikket, at der er overhængende risiko for en boykot. Situationen kan dog ændre sig - derfor overvågningen.

Ministerier i beredskab

Allerede da nyheden om det danske slagteforbud begyndte at sprede sig i udlandet, tog Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet i fællesskab kontakt til en række danske ambassader i relevante lande. Ambassaderne har blandt andet fået tilsendt materiale om slagteforbuddet, som de kan sende til den lokale presse, hvis der opstår misforståelser. Samtidig rapporterer ambassaderne tilbage til Danmark med nyt om udviklingen.

Store arabiske medier som Al Arabiya og Al-Jazeera har bragt historier om slagteforbuddet, og på sociale medier har emnet været diskuteret heftigt i flere uger. Samtidig bruges Københavns Zoos aflivning af giraffen Marius flere steder som et eksempel på Danmarks hykleriske indstilling til dyrevelfærd. I arabiske nyhedsmedier går særligt ét citat fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) igen:

»Dyrs rettigheder kommer før religion,« citeres han for at sige.

Problemet er bare, at det har Dan Jørgensen aldrig sagt. Ikke ordret i hvert fald. Det falske citat stammer sandsynligvis fra tv2.dk-overskriften »Minister: Dyreetik kommer før religion«.

Ingen benytter slagtemetode

Dan Jørgensen har onsdag ikke ønsket at udtale sig om boykot-forlydenderne. Han har dog hele vejen igennem understreget, at sagen er en balancegang mellem dyrevelfærd og religiøse hensyn. Han har tidligere beskrevet kritikken af slagteforbuddet som en storm i et glas vand og peget på, at der florerer flere misforståelser.

En væsentlig detalje er for eksempel, at der ikke har været foretaget religiøse slagtninger uden bedøvelse på danske slagterier siden 2004. Forbuddet gælder altså en slagtemetode, som ikke bliver benyttet. Alligevel har Det Jødiske Samfund i Danmark og Det Islamiske Trossamfund kritiseret forbuddet.

Selve forbuddet mod slagtning uden bedøvelse blev egentlig præsenteret af den tidligere fødevareminister Karen Hækkerup (S) i august sidste år. Det skete som en reaktion på sommerens langvarige debat om halal-kød og slagtemetoder - den såkaldte frikadellekrig.