Danske aktier i historisk comeback

Alle der for bare lidt mere end et år siden satsede på danske aktier, ville i dag have fordoblet aktieformuen.

Aktiehandel hos Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En optur på 100 procent - på bare ét år og fem måneder.

Danske aktier har været en sand pengemaskine siden sidste forår og er efter en historisk kursfest nu tilbage på niveauet, fra før det store amerikanske finanshus Lehman Brothers i foråret 2008 bukkede under for det, som blev kaldt den værste krise siden 1930erne.

Gode argumenter

Aktiechef Claus Wiinblad fra pensionshuset ATP peger på, at de store danske virksomheder har været dygtige til at spare på omkostningerne og toptune forretningen, så de igen tjener gode penge.

»Derfor er der mange gode argumenter for, at danske aktier er steget mere end de udenlandske,« siger Claus Wiinblad. Faktisk overgås de danske aktier kun af de svenske.

Der er i mange lande dog også gjort meget for at stimulere økonomien med lave renter, faldende skatter og større offentlige udgifter. Det har taget brodden af krisen, da det så værst ud, vurderer flere analytikere.

»Imponerende« optur

Investeringsdirektør hos Sampension Henrik Olejasz Larsen ser også det sidste års optur som »imponerende,« men hæfter sig ved, at danske aktier fortsat er 17 procent fra den historiske top, mens de amerikanske ligger 25 procent lavere end toppunktet lige før finanskrisen satte en helt ny dagsorden. Opturen for de danske aktier har sammen med faldende renter givet den danske pensionsbranche så mange ekstra penge i kassen, at de danske pensionsformuer nu er større end nogensinde.

Milepælen for de danske aktier blev nået næsten samtidig med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med Venstres sommergruppemøde i Hanstholm lancerede en vækstplan, som skal bringe dansk økonomi i topform.