Danske æbler er ren harmoni

Hverken for sure eller for søde. De fleste danske æbler er harmoniske, viser en grundig videnskabelig undersøgelse af deres spisekvalitet. Men de har det svært i konkurrencen med billige udenlandske æbler.

Æbler af sorten Discovery. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Æblet har en meget tynd og sprød skræl. Frugtkødet er meget saftigt og sprødt. Smagen er mild aromatisk. Den har et harmonisk afstemt forhold mellem sukker og syre.

Vi taler om Sunrise. Et dansk æble som kulminerer i sensommeren og starten af efteråret. Måske det bedste danske æble i kurven, og i hvert fald det, der får den højeste samlede karakter for spisekvalitet af otte smagsdommere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Sunrise er en en af i alt 13 danske æblesorter, som forskerne på fakultetet har nærstuderet gennem tre år i forsøget på at definere frugtkvaliteten af de forskellige sorter. Ideen har været at give en uafhængig bedømmelse af æblernes kvalitet i en tid, hvor indtagelse af frugt er et højt prioriteret kostråd fra myndighederne.

Forskerne har bedømt æblerne både objektivt og subjektivt. Kemiske analyser har belyst æblernes indhold af vitaminer, sukker og syrer, mens fysiske undersøgelser har kortlagt skrællens tykkelse og sprødhed samt frugtkødets saftighed, fasthed og sprødhed. Næsten som rødvine er æblernes smag bedømt på skalaer over sødme, aroma, friskhed, modenhed og samlet spisekvalitet.

Når alle indtryk opsummeres i en samlet karakter for spisekvalitet, løber Sunrise med førstepladsen, skarpt forfulgt af Amorosa, Elstar, Elshof og Jonagored.

Ærkedanske Ingrid Marie, som angiveligt stammer fra et selvsået træ i haven ved den fynske landsbyskole i Høed, skuffer ved at indtage sidstepladsen i den samlede bedømmelse. Forskerne understreger dog, at forskellene er meget små og statistisk usikre. Samlet har alle sorterne en spisekvalitet over middel, og fælles for de fleste er det, at de har en harmonisk balance mellem syre og sødme.

Mens universitetet udpeger sunrise som det bedste æble, foretrækker danskerne elstar, når de køber danske æbler.

Alt har sin tid

Formanden for de danske æble- og pæreavlere, Jan Jager, forstår godt valget af Sunrise, men siger, at hvert æble har sin tid.

»Sunrise har en kort sæson, mens Elstar kan sælges i tre til fire måneder, det giver en forskel i salget,« siger Jan Jager, der beklager, at danske æbler af høj kvalitet generelt klarer sig dårligt i konkurrencen med billige udenlandske og oversøiske æbler.

»Selv om kunderne gerne vil købe danske æbler, er det ikke altid, de kan finde dem i butikkerne. De store indkøbere, Coop, Superbest og Dansk Supermarked foretrækker billige udenlandske æbler, fordi de ser en større indtjening,« siger Jan Jager.

Han ser dog optimistisk på sæsonen, som starter med høsten af Discovery i næste måned. Det gør han, fordi dårlig europæisk høst har betydet, at der kun er få udenlandske æbler på lager.

En anden mulighed for avlerne kan være produktion af æblemost. Torben Toldam-Andersen, lektor i frugtavl ved Københavns Universitet, er i gang med at finde frem til æblesorter, der er særligt egnede til produktion af most.

»Vi startede med 300 danske sorter. Nu har vi identificeret 42 sorter som lovende. Målet er kommet med et endeligt bud på, hvilke sorter der kan bruges til produktion af særligt god æblemost,« siger Torben Toldam-Andersen.