Danskaraber nægter skud mod israelere

Politiets Efterretningstjeneste følger skudsagen fra Odense. 27-årig nægter forsøg på drab, men erkender besiddelse af pistol.

Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En danskpalæstinenser fra Vollsmose blev torsdag aften fængslet i sagen om skuddene mod to israelske mænd onsdag eftermiddag i et travlt butikscenter i Odense.

Politiet mener tilsyneladende, at motivet skal findes i de voldsomme begivenheder i Gaza, og Politiets Efterretningstjeneste følger med i sagen.

Den 27-årige nægter at have forsøgt at dræbe de to israelere i Rosengårdcentret. Men han tilstår, at han i en sort Audi kørte rundt med en pistol. Manden meldte sig selv til politiet torsdag morgen klokken 05.20. Politiet ledte efter ham, fordi den sorte Audi var blevet set køre væk umiddelbart efter skyderiet.

Den sigtedes forklaring holdes hemmelig, for i grundlovsforhøret fulgte dommeren et krav fra anklageren om lukkede døre. Det var nødvendigt blandt andet på grund af statens forhold til staten Israel, lød det fra anklageren, Bo Hjeds. Han henviste også til ofrenes sikkerhed og til sagens opklaring som begrundelse for dørlukning.

Dommeren fastsatte varetægtsfængslingen til fire uger, men den 27-årige kærede ikke kendelsen til landsretten.
Fem bekendte og familiemedlemmer til manden var mødt op til retsmødet, der foregik i Svendborg. En betjent sagde til gruppen, at den anholdte ikke ville have, at de lavede ballade. En af dem fortalte, at den 27-årige for nogle dage siden havde et skænderi med de to israelere.

Skudepisoden fordømmes af Dansk Muslimsk Union, som opfordrer borgere, der føler afmagt og frustration over begivenhederne i Gaza, til at give udtryk for deres følelser på lovlig vis - for eksempel under demonstrationer.
De to ofre er midt i 20'erne. De var ved at sælge hårplejeprodukter i Rosengårdcentret, da der blev affyret flere skud imod dem. Den ene blev ramt i overarmen af et projektil, som fortsatte i underarmen og splintrede en knogle. Den anden blev såret af et skud i læggen.

Ofrene, der ifølge politiet er midt i 20'erne, var ved at sælge kosmetik fra Det Døde Hav. Den slags arbejde kaster mange israelere sig ud i for at tjene penge til rejser i udlandet, ofte efter endt militærtjeneste, oplyser avisen The Jerusalem Post. I et par uger havde mændene haft en stand i centret, og de er flere gange blevet chikaneret.

Den nu fængsledes bekendte, der var mødt op til retsmødet, afviste, at skyderiet kan have noget med konflikten i Gaza at gøre.
I Politiets Efterretningstjeneste ønsker man ikke at kommentere sagen. Blot bekræftes det, at PET er "opmærksom på sagen". Det var torsdag ikke muligt at få en udtalelse fra Israels ambassade i København.

Lederen af efterforskningen, Henrik Justesen, sagde efter fængslingen, at pistolen lå i den sorte Audi, som blev fundet onsdag aften nær et kollegium i Odense.

Den dramatiske episode blev optaget af overvågningskameraer i Rosengårdcentret, og billederne blev angiveligt fremlagt i det lukkede grundlovsforhør.

Det er meget usædvanligt, at retsmøder lukkes med henvisning til statens forhold til fremmede magter. Det var ifølge anklageren relevant både med hensyn til Israel og "det land, der repræsenterer dig", lød det. Den sigtede er født i Libanon og er dansk statsborger.

/ritzau/