Dansk udviklingsbistand brugt i Danmark forarger

Omkring en tredjedel af Danmarks udviklingsbistand vil i 2016 lande i Danmark. Det falder NGO'er for brystet.

København: Omkring en tredjedel af Danmarks udviklingsbistand i 2016 vil blive brugt i Danmark. Det er ikke godt nok, mener en række organisationer ifølge DR.

Således viser en undersøgelse fra paraplyorganisationen for udviklingsorganisationer, Globalt Fokus, at andelen af udviklingsbistand, der bliver brugt i Danmark, er gået fra 1,74 procent i 2008 til forventet 29,45 procent i 2016.

Af den samlede udviklingsbistand på 14,8 milliarder kroner i 2016 vil godt 4,4 milliarder kroner blive brugt i Danmark på modtagelse af flygtninge. Det er små 30 procent af det samlede beløb.

- Det får store konsekvenser, for det betyder, at vi ikke kan lave det arbejde i de fattige lande, som jo er det, der på den lange bane forhindrer, at der kommer flygtninge til Danmark, siger generalsekretær i udviklingsforeningen Ibis, Vagn Berthelsen, til DR.

Den holdning spejles hos Red Barnet, hvis udviklingspolitiske rådgiver, Laust Leth Gregersen, siger:

- Danmark er jo ikke et land, der har brug for nødhjælp. Det er lande som Syrien og Libanon.

Da tallene kom frem i starten af december forklarede udenrigsminister Kristian Jensen (V), at der er tale om en ekstraordinær situation.

- Det er en akut og helt ekstraordinær situation med mange millioner flygtninge. Derfor må vi omprioritere i udviklingsbistanden for at modtage og huse asylansøgere i Danmark, skrev han på det tidspunkt i en pressemeddelelse.

Til DR siger udenrigspolitisk ordfører i Venstre, Michael Aastrup Jensen, at pengene stadig løser en humanitær opgave og at Danmark fortsat ligger højt, når det kommer til udviklingsbistand sammenlignet med andre lande.

/ritzau/