Dansk-tyrker idømt 13 års fængsel for terror

Dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur blev i går idømt 13 år og fire måneders fængsel for terror i Bosnien-Hercegovina. Den medtiltalte svensk-bosnier Mirsad Bektasevic fik 15 år i sagen, der danner grundlag for den danske terrorsag fra Glostrup. Dansk-tyrkerens forsvarer mener, at de lange straffe skyldes internationalt pres på domstolen og vil anke.

SARAJEVO: Udover et svagt træk i den ene mundvig viste dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur ingen tegn på reaktion, men fastholdt en rolig, eftertænksom mine og blikket rettet stift frem mod dommeren, der netop havde idømt ham 13 år og fire måneders indespærring i et bosnisk fængsel.

Hans ven og hovedmedtiltalte - den 19-årige svensk-bosnier »Maximus«, døbt Mirsad Bektasevic - reagerede endnu køligere og kvitterede med et skælmsk, halvflabet smil, da dommeren idømte ham 15 år og 4 måneders fængsel.

Reaktionerne vidnede om, at de to skandinaviske hovedpersoner i en bosnisk terrorsag var forberedt på det værste og derfor optrådte ufatteligt roligt, da de i går ankom til retssal seks i en nybygget og topmoderne domstol i udkanten af Sarajevo.

Først slentrede Maximus ind, afslappet i sneakers, hvide joggingbukser og en blå Nike-regnjakke. Efter ham kom dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur, ulasteligt klædt i sort, nålestribet jakkesæt, blanke sko, der matchede hans tilbagestrøgede pomadehår og et trimmet, kulsort fuldskæg. Han satte sig roligt og fordrev smilende ventetiden med at småsludre med Maximus.

Tråde til Danmark
De to unge, skandinaviske muslimer har siden oktober 2005 siddet fængslet i Bosnien som hovedmistænkte i en omfattende terrorsag, der har tråde til Danmark og udgør kernen i en sag ved Østre Landsret, hvor fire danske muslimer er tiltalt for at planlægge terror i fællesskab med de tiltalte i Bosnien.

Dommen i Bosnien er blevet udskudt flere gange, og afgørelsens øjeblik lidt efter kl. 14.30 i går eftermiddags var derfor ventet med spænding. Retsformand Mirza Jusufovic bad de tiltalte, forsvarerne og de mange tilhørere, der fulgte dommen bag skudsikkert glas, om at rejse sig, mens han læste dommen om de mange års fængsel op.

Dommen beskriver, hvordan Abdulkadir Cesur og Maximus rejste fra Danmark og Sverige til Sarajevo i oktober 2005 for at udføre en terroraktion. Det blev forpurret, da bosnisk politi stormede en lejlighed i Sarajevo og anholdt de to med bl.a. 20 kg sprængstof, et selvmordsbælte og en pistol på sig. Dette skulle bruges i et terrorangreb rettet mod »Bosnien-Hercegovina eller et andet europæisk land«, mente et enigt dommerpanel.

Dommere sikre i deres sag
Dommerne følte sig særligt sikre i deres sag, efter at have set et videobånd, som Maximus havde på sig, da han blev anholdt. Her fremviser to maskerede mænd et større våbenlager, mens der tales om et kommende angreb i Allahs navn rettet mod lande med styrker i Irak og Afghanistan. Samtidig har computeroplysninger vist, at Maximus og Abdulkadir Cesur under opholdet i Sarajevo var i flittig kontakt med flere sigtede i den danske Glostrup-sag, hvilket viser, at terroren skulle ske i samråd med de fire danske muslimer, der er tiltalt i Danmark, mente retsformand Mirza Jusufovic.

Han fastslog, at de tiltalte ikke har givet overbevisende forklaringer på, hvad de skulle bruge 20 kg sprængstof til. Tværtimod har de med modstridende forklaringer nærmest fældet sig selv. Derfor vurderede dommerne , at de to planlagde terror, der kunne skade Bosnien og landets håb om at komme med i EU, og derfor skulle de to straffes hårdt med mere end 13 og 15 års fængsel.

De to mænd Barjo Ikanovic og Senad Hasanovic, som hjalp Maximus og Abdulkadir Cesur med at skaffe sprængstof og våben, og som også var til stede ved domsafsigelsen, skal have otte og to års fængsel, fastslog dommeren.

De to hovedtiltalte lyttede roligt under seancen - Maximus med et skævt smil om munden og Abdulkadir Cesur med ansigtet hvilende i hånden - uden at udtrykte uro, bekymring eller uenighed med det, dommeren læste op. Stik modsat var Barjo Ikanovic, der kastede sig rundt i stolen og gestikulerede kraftigt mod tilhørerne for at vise sin utilfredshed.

Da retten slutteligt blev hævet, rejste han sig og råbte flere gange »Allah er stor«, inden to hærdebrede betjente gelejdede ham ud. Maximus protesterede også og hyldede Allah, da dommeren afviste hans ønske om at kommentere dommen. Dansk-tyrkiske Abdulkadir Cesur forlod retten i tavshed, med bøjet hoved og uden at se sig tilbage.

Utilfreds advokat
Hans advokat, Semso Tekin, protesterede til gengæld højlydt uden for retten:

»Man burde have dømt for ulovlig våbenbesiddelse, for der var ikke noget bevis for terror. Derfor vil jeg anbefale min klient at anke dommen. Den bosniske domstol har følt sig presset til at dømme lange straffe på grund af de mange internationale diplomater, der har fulgt sagen,« sagde advokat Semso Temin.

Han ville dog ikke sætte navn på, hvilke lande der har presset domstolen. Semso Temin er kommet med flere opsigtsvækkende udtalelser under sagen og har bl.a. anklaget det danske justitsministerium for at have fabrikeret falske beviser til brug i den dansk-bosniske sag.

Af samme grund vil Abdulkadir Cesurs danske advokat, Christiane Schaumburg anbefale sin klient at anke dommen - og finde en ny, bosnisk advokat til ankesagen. Hvornår den skal finde sted, vides ikke. Abdulkadir Cesur har heller ikke taget stilling til, om han vil søge om at afsone sin dom i et dansk fængsel.