Dansk TV rydder sendefladen for sultofrene

I et stort fælles indsamlingsshow den 27. august vil DR og TV2 indsamle penge til at afhjælpe sultkatastrofen i Østafrika.

DR og TV 2 går nu sammen om at lave et indsamlingsshow til støtte for sultofrene i Østafrika. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAI KUROKAWA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sultkatastrofen på Afrikas Horn er den værste humanitære katastrofe i 60 år. 600.000 børn risikerer at dø inden for få måneder, advarer FN. 12 mio. mennesker har brug for hjælp.

Det kræver store summer fra verdens rigeste lande, hvis katastrofen skal afværges – men også donationer fra villige private over hele verden.

Men nu får nødhjælpsorganisationerne hjælp af DR og TV2, som skal hjælpe med at mobilisere danskernes givelyst. Lørdag den 27. august klokken 20 rydder de to store public service-stationer sendefladen for at samsende et velgørenhedsshow, der skal samle penge til de sultende og underernærede i Kenya, Somalia og Etiopien.

Kim Bildsøe Lassen og Jes Dorph-Petersen bliver værter på programmet, som sendes direkte fra Unicefs lagerlokaler på Østerbro. TV-kanalerne er først gået i gang med at arrangere showet i går, så der er endnu ikke musiknavne på programmet, men det kommer der, lover Ulla Pors, eventchef, DR.

"Alt i vores magt"

Unicef, Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors gik i første omgang til TV2 med en bøn om at være vært for et indsamlingsshow. DR1 blev ikke spurgt, da denne station i forvejen sender Danmarksindsamlingen hvert år i januar. Men DR viste sig at være med på ideen:

- Som situationen udvikler sig, står det klart, at vi ønsker at gøre alt, hvad der står i vores magt for at afhjælpe konsekvenserne af sultkatastrofen. I DR har vi på tv og radio gennem tiderne fokuseret på Afrikas udvikling og på kontinentets mange udfordringer. Nu står Østafrika over for en af de største – en akut humanitær katastrofe hvis omfang, vi endnu ikke kender. Vi har derfor i DR og TV 2 besluttet at samle kræfterne og organisere en stor fælles indsamlingsaften, siger DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, i en pressemeddelelse.

I en tid, hvor en ny lurende finanskrise, terror i Norge, uroligheder i London og dårligt vejr har taget overskrifterne, har det - siger bl.a. Unicef - været overraskende, hvor gavmilde og opmærksomme, danskerne har været. DR og TV2 håber, at de – udover deres journalistiske dækning – kan hjælpe indsamlingen endnu videre.

- Nødhjælpsorganisationerne fortæller os samstemmende, at sultkatastrofen på Afrikas Horn er ekstraordinært alvorlig og måske den værste i området i 50 år. TV 2 dækker katastrofen og har haft et reporterhold i området, og vi har fortalt danskerne om situationen og om, hvordan man kan hjælpe. I denne særlige situation er der brug for resolut handling og en hurtig indsats, og vi tror, at rigtigt mange danskere vil være med til at hjælpe, når vi samler ind til ofrene for katastrofen, siger TV2s administrerende direktør:

Unicef er værtsorganisation for indsamlingen, men beløbet fordeles mellem en række godkendte velgørenhedsorganisationer, de såkaldte ISOBRO-organisationer, dvs. flere end de oprindeligt fire organisationer, som gik til TV2 med deres bøn. Pengene går udelukkende til Østafrika og udelukkende til organisationer, der allerede nu er aktive i området.

Unicefs generalsekretær, Steen Andersen, er lykkelig for håndsrækningen:

- DR og TV2s samarbejde med os sikrer os mange seere i et bredt udsnit af befolkningen og giver os fuld opmærksomhed på problemerne. Hvis vi skulle købe os til den opmærksomhed i annoncer og TV-reklamer, ville det blive så dyrt, at vi slet ikke kunne forsvare det. I og med at kunstnere optræder og deltager som telefonpassere opstår der en rigtig god stemning omkring vores indsamling, siger Steen Andersen.

TV-showet betyder, at organisationerne drosler ned på avis-annoncer og TV-reklamer i den kommende tid.

Sidst DR1 sendte et indsamlingsshow, Danmarksindsamlingen i januar 2011, indsamlede organisationerne godt 87 mio. kroner fra gavmilde danskere og virksomheder.