Dansk topadvokat i sit livs dilemma: Manden fik hjerneblødning i udenlandsk lufthavn

Den kendte advokat Merethe Stagetorn fortæller i en ny erindringsbog om en dramatisk situation, hvor hendes mand fik en hjerneblødning i udlandet.

Forsvarsadvokat Merethe Stagetorn (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Den 72-årige stjerne-advokat Merethe Stagetorn fortæller i sin nye erindringsbog om en dramatiske historie. En historie om, hvordan hun følte sig tvunget til at gamble med sin mands helbred i håb om at få ham hjem til det danske sygehusvæsen og under behandling under de bedst mulige forhold. Hurtigst muligt.

På en rejse til den østrigske hovedstad Wien i 2011, fik hendes mand Ove Stagetorn en blodprop i hjernen, mens Merete Stagetorn, hendes svigersøn Peter og hans 11-årige datter, Laura, stod ved gaten i Wiens lufthavn på vej ind i flyet til København.

Pludselig synker Ove Stagetorn om i sin kørestol, og bliver meget stille

»Jeg ser ingenting omkring mig, jeg hører kun en glasklar række af tanker. Hvor lang tid går der, før vi kan få fat i en læge? Hvad hvis Ove bliver indlagt? Hvor skal jeg så være? Og hvor længe?,« fortæller Merete Stagetorn, der er i sit livs dilemma og føler sig tvunget til at tage et svært valg:

»Ove skal hjem. Jeg ved, at det er stik imod alle sikkerhedsregler, men hvis jeg alarmerer personalet, får han ikke lov at komme ombord. Ingen forventer vel, at en mand i kørestol skal være frisk og sidde og synge. Og da stewardessen spørger, om alt er, som det skal være, smiler jeg venligt og siger, at alt er fint.«

På den næsten to timer lange flyvetur til Kastrup Lufthavn taler Merete Stagetorn med sin mand for at holde liv i ham. Selvom han knap reagerer:

»Jeg ved instinktivt, at der er sket noget med hans hoved, men kan ikke vurdere, om det er en hjerneblødning eller en blodprop. Jeg ser på ham hele tiden og holder ham i hånden, og fortæller ham, at vi snart er hjemme. Han er ikke rigtigt ved bevidsthed og sidder bare og hænger.«

Da flyet lander i Kastrup, bliver der hurtigt tilkaldt en ambulance, der kører med udrykning til Bispebjerg Hospital. Her konstaterer lægerne, at den 78-årige mand har fået en blodprop i hjernen.

Lægen spørger patientens hustru, hvornår Ove Stagetorn blev dårlig. Det kan være afgørende for patienten, at trombolyse-behandlingen påbegyndes indenfor tre timer, hvis den skal virke.

Merete Stagetorn overvejer at lyve, men fortæller sandheden og spørger, om det var en rigtig beslutning:

»Det var det nok,« smiler lægen til hende.

I dag siger Merete Stagetorn:

»Det gik så hurtigt, da vi kom til København. Min mand blev lynhurtigt kørt til hospitalet, og fik den bedst mulige behandling på Bispebjerg. Jeg vil tro, at jeg traf den rigtige beslutning den dag. Jeg ved det jo ikke, men jeg ved i hvert fald, at vi fik tre år til,« siger den 72-årige topadvokat, der mistede sin mand Ove Stagetorn tirsdag i sidste uge.

Lørdag blev Stagetorns mand begravet fra Garnisonskirken i København. 72-årige Merete Stagetorn arbejder stadig som forsvarsadvokat.

I dag, tirsdag, påbegyndte hun den tredje sag fra Christiania om hash-salg i Pusher Street, hvor hun er forsvarer for en af sagens tiltalte.