Dansk Supermarked afslører grønttal

Efter politisk pres fremlægger Dansk Supermarked nu tal for, hvordan og hvor ofte kæden tester frugt og grønt. Tallene viser stor forskel på omfanget af test mellem supermarkeder.

Detailgiganten Dansk Supermarked, der bl.a. står bag Netto, Bilka og Føtex, fremlægger nu tal for, hvor ofte kæden tester importeret frugt og grønt for farlige bakterier. Det sker, efter at bl.a. fødevareminister Mette Gjerskov (S) og Forbrugerrådet har presset på for at få landets supermarkeder til at lade forbrugerne få indsigt i kontroltallene.

Presset kom, efter Berlingske mandag fortalte, at ingen af landets supermarkeder med undtagelse af Coop ville offentliggøre tal for, om og hvor meget de tester det udenlandske frugt og grønt, som kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier. Forbrugerne aner altså ikke, om det frugt og grønt, de køber i supermarkedet, er testet for farlige bakterier. Mandag sagde Dansk Supermarked, at testtallene var interne, men nu har kæden bøjet sig og lægger dem frem. Ifølge Dansk Supermarked testes der mere end nogensinde:

»Ud over de ca. 150 prøver, vi selv udtager ved modtagelsen af varerne, så får vi i højere grad foretaget test hos akkrediterede laboratorier i det land, varen kommer fra, inden varerne kommer til Danmark. Det er langt mere effektivt, for på den måde fanger vi eventuelle bakterier eller overskridelser af grænseværdier, før varen risikerer at lande på hylderne,« siger indkøbschef for Frugt & Grønt i Dansk Supermarked Peter Løth.

Nål i en høstak

Til sammenligning udtager den konkurrerende detailgigant Coop 900 prøver på deres lagre herhjemme udover de prøver, som deres leverandører selv foretager. Coop har ikke tal på, hvor mange test, der foretages i udlandet. Dansk Supermarked siger, at kæden bevidst tester mest i udlandet, og at det samlede antal prøver dermed overstiger 1.000 i år:

»At lave stikprøvekontroller herhjemme uanset om det er os eller myndighederne, der foretager dem er som at lede efter en nål i en høstak. Hvert år modtager vi i omegnen af 850.000 europapaller frugt og grønt. Vi kan ikke teste alt, og det giver heller ingen mening at teste bare for at teste. Det er bedre at få foretaget målrettede prøver i oprindelseslandene,« siger Peter Løth og tilføjer:

»Tallet i sig selv er egentlig ikke super interessant, men vi kan mærke, at der er et ønske og en interesse for at kende det her tal, og derfor vil vi også fremadrettet offentliggøre det.«

Det glæder Anders Dalsgaard, professor på institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet:

»Det er glædeligt, at Dansk Supermarked, som en af de største kæder, nu kommer på banen og viser noget mere åbenhed. De 150 prøver synes at være meget lidt, men hvis vi skal være lidt positive, så kan man fokusere på, at de tester mere ude hos producenterne og leverandørerne. Det er godt, da det er det bedste sted at gribe ind, hvis man skal højne fødevaresikkerheden.«

Hos Supergros, der blandt andet står bag Spar og Superbest, ønsker man fortsat ikke at lægge tallene frem. I stedet henviser indkøbsdirektør Per Thau til, at han i denne uge har taget initiativ til et møde om sagen mellem dagligvarebranchen og myndighederne:

»Vores antal af test er på niveau med resten af markedet, men som tidligere fortalt ønsker vi ikke at deltage i en konkurrence om antallet af test. Vi vil imidlertid åbent fremlægge vores tal for Fødevarestyrelsen i forbindelse med det forestående møde, og så ser vi frem til at drøfte med styrelsen, hvilke tiltag vi sammen kan iværksætte for at forbedre sikkerheden,« siger Per Thau.