Dansk studie om donorafføring var så effektivt, at det måtte stoppes

Et nyt studie viser, at man kan kurere en potentielt dødelig infektion med særlig form for behandling.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at effekten af behandlingen i studiet var så markant, at forskerne måtte indstille projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Eskildsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det rammer mellem 2.500 og 3.000 danskere hvert år.

Nu har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital undersøgt en »banebrydende behandling« med fæcestransplantation på patienter med den potentielt dødelige infektion Clostridioides difficile (C. difficile). Den rammer som regel ældre eller i forvejen svækkede patienter.

Studiet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

»Vores nye studie viser, at vi effektivt kan kurere infektionen ved tidligt at anvende Fækal mikrobiota transplantation (FMT) efter endt standardbehandling for at forebygge tilbagefald,« siger Simon Mark Dahl Baunwall, ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin og læge på Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

FMT-behandling sker ved, at man tager rask donorafføring, der indeholder et komplet mikrobielt tarmøkosystem, og overføre det til patienter med forstyrrelser i tarmmikrobiota.

Var så effektivt, at det måtte stoppes

Det fremgår af pressemeddelelsen, at effekten af behandlingen i studiet var så markant, at forskerne måtte indstille projektet.

»I sjældne tilfælde sker det, at man opdager, at behandlingen, man undersøger, er så effektiv, at det er etisk uforsvarligt at fortsætte,« lyder det fra Simon Mark Dahl Baunwall.

Det skyldes, at FMT-behandlingen ifølge den ph.d.-studerende var bedre end standardbehandlingen med antibiotika, da patienterne i kontrolgruppen ville risikere ikke at få FMT-behandlingen.

Infektion kan være dødelig

Infektionen kan i visse tilfælde være dødelig, fordi de normale behandlingsmuligheder er utilstrækkelige.

FMT-behandling bliver i dag kun tilbudt i forbindelse med de mest genstridige tilfælde, hvor der er registreret tre infektioner eller mere, fremgår det af pressemeddelelsen.

Ifølge det nye studie, hvor 42 patienter har deltaget, kan de fleste patienter helt kureres med behandlingen.

»Behandlingen med FMT efter endt standardbehandling kurerede 19 ud af 21 patienter, hvorimod kun syv ud af 21 behandlet med placebo eller yderligere antibiotika blev kureret,« forklarer Simon Mark Dahl Baunwall.

»Altså var sandsynligheden for at kurere infektionen godt tre gange større efter behandling med FMT frem for vores nuværende standardbehandling alene.«