Dansk studie giver ny viden om senfølger af de mest almindelige coronaforløb

Milde sygdomsforløb med covid-19 fører kun i ganske få tilfælde til svære senfølger. Det viseret nyt forskningsstudie fra Aarhus Universitetshospital.

 
Genåbningen af Danmark er i gang, og der var en ny aftale på plads i denne uge. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et nyt dansk studie publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet har undersøgt graden af senfølger efter et covid-19-sygdomsforløb. Kun ganske få bliver ramt af alvorlige senfølger, viser studiet, som DR beskriver.

Undersøgelsen drejer sig om sammenhængen mellem milde sygdomsforløb og mere alvorlige senfølger, og den har især fokus på senfølger, der er så alvorlige, at de kræver receptpligtig medicin eller kontakt til et hospital. Milde, generelle symptomer beskæftiger undersøgelsen sig ikke med.

Bag undersøgelsen står en gruppe forskere fra Aarhus Universitetshospital, heriblandt overlæge Reimar W. Thomsen.

»Danskere, der får en mild omgang af coronasmitte og ikke bliver indlagt på hospitalet med corona, har en lav forekomst af alvorlige senfølger et halvt år efter smitten,« siger han til DR.

Senfølger er kendte symptomer hos personer, der har været smittet med coronavirussen, og kan være nedsat lugte- og smagssans, træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine, hukommelsesbesvær og vejrtrækningsproblemer.

Tæt på 95 procent af de smittede i Danmark har ikke behov for at blive indlagt under sygdomsforløbet, fastslår studiet.

Over 250.000 danskere har ifølge Statens Serum Institut været konstateret smittet under hele epidemien, mens knap 15.000 personer har været indlagt med covid-19. Cirka 2.500 er døde.

Forskerne konkluderer, at et mildt covid-19-forløb sjældent fører til alvorlige senfølger, og at intet tyder på, at kroniske senfølger ved milde sygdomsforløb er hyppige, understreger Reimar W. Thomsen over for DR.