Dansk stjernekok i BBCs Hardtalk

Den danske stjernekok René Redzepi fra Noma fortæller i BBC-programmet Hardtalk om sit madlaboratorium og ideen om at få folk til at spise insekter.

Nomas stjernekok René Redzepi og BBC's Hardtalk-vært Stephen Sackur under interviewet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske tv-station BBC Worlds journalistiske flagskib, Hardtalk, bragte i dag et interview med danske Restaurant Nomas stjernekok René Redzepi.

Noma blev af Restaurant Magazine kåret som verdens bedste restaurant i verden i 2010 og 2011. Restauranten har specialiseret sig i at servere mad, hvor fødekilderne udelukkende stammer fra Danmark og resten af Norden.

Redzepi havde BBC-værten Stephen Sackur på besøg i først Nordisk Mad Laboratoriums lokaler og dernæst i selve Restaurant Nomas lokaler i København.

Her spurgte Sackur nysgerrigt ind til, om Redzepi tror på, han kan få folk til at ændre den måde, de spiser på med henvisning til, at blandt andet insekter kan være det næste på menukortet hos Noma.

- Tror du ikke, folk vil springe fra i sidste ende, spurgte værten, hvortil Redzepi svarede:

- Der vil altid være folk, der vil have deres mad på en bestemt måde. Da vi serverede moskusokse og græs, var folk kritiske. Men efter noget tid vænnede de sig til det. Det handler om kultur og vaner. Engang spiste vi jo heller ikke rejer.

På et tidspunkt får stjernekokken BBC-værten til at smage på en væske, som har stået i seks måneder og gæret – og som oprindelig var mug. Værten smiler lidt nervøst et øjeblik, men tager imod tilbuddet – og overraskes positivt af smagen.

Ikke en dansk Jamie Oliver

TV-værten spørger Redzepi, om han kan forestille sig at indtage en rolle i Danmark, som Jamie Oliver har gjort det i Storbritannien med at få unge på ret gled ved at give dem en chance som kok i en af hans restauranter. Eller med at ville ændre britiske skolebørns madvaner til det bedre og sundere.

Redzepi svarer hurtig og klart nej til spørgmsålet

Hen mod slutningen af interviewet spørger Stephen Sackur på vanlig skarp vis, om ikke de verdenskendte kokke har alt for meget stjernestatus? Og om det ikke er et problem.

- Nej, siger Redzepi hurtigt.

- Men jo, i forhold til mange af de unge, der søger ind på kokkeuddannelse, og som har et forkert billede af, hvad det vil sige at arbejde som kok i hverdagen. De glemmer, at størstedelen af tiden går med at komme til at snitte mad – og sig selv i fingrene - bære tunge ting og i øvrigt arbejde i et stressende miljø, siger han videre.

Se en bid af interviewet her.