Dansk ryger skal i retten mod tobaksgigant

Dansk ryger får sin sag mod Skandinavisk Tobakskompagni for retten efter en ventetid på over otte år.

ARKIVFOTO fra 2000: Allan Lykke Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I over otte år har Allan Lykke Jensen ventet på at få sin sag for retten. Nu sker det omsider.

I juni 2003 stævnede fynboen Skandinavisk Tobakskompagni for at tilsætte stoffer i cigaretterne uden at oplyse forbrugerne om det.

I alle de år har han frygtet for, om han ville nå at opleve sin egen retssag.

- Når de trækker sagen i langdrag, må det jo være fordi, de har et ønske om, at vedkommende, der har anlagt sag, eventuelt går hen og dør, så der dermed ikke bliver en sag, sagde Allan Lykke Jensen således til DR Nyheder i 2008.

- Det, der sker, er, at jeg måske er død, når sagen på et tidspunkt går i gang, lød det fra rygeren.

Allan Lykke Jensen mener, at der var skjulte tilsætningsstoffer i de cigaretter, han har røget, og at han derfor er blevet endnu mere afhængig, end han ellers var blevet.

Desuden lyder anklagen på, at cigaretproducenten har snydt med deres målemaskiner, så han på den måde har indtaget mere tjære og nikotin, end der stod på cigaretpakkernes deklarationer.

Nu kommer sagen efter mange års venten endelig for en dommer. Den bliver fremlagt fra den 27. til den 29. september og vil derefter køre frem mod en domsafsigelse.

En væsentlig grund til, at sagen er blevet trukket i langdrag er, at de to parter skiftevis har diskvalificeret hinandens bud på neutrale eksperter.

Eksperterne skal bruges til at besvare spørgsmål om nikotin og tilsætningsstoffer i retssagen, men i flere år er de altså enten blevet beskyldt for at sympatisere med tobaksindustrien eller at være skeptiske over for den.

Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen finder alle sagen så principiel, at de har valgt at tilkendegive deres støtte til Allan Lykke Jensen skriftligt.

/ritzau/