Dansk rockband spillede koncert for 2000 pingviner: »De kunne rigtig godt lide musikken«

Pingviner er symbol på samarbejde og sameksistens. Derfor skulle de have en koncert på Antarktis, siger rockband.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Rockbandet og kunstgruppen Dansk Fløde kom for nylig hjem efter at have spillet koncert for omkring to tusind pingviner på en stenet kyst i Antarktis. To polarforskere fra en nærliggende forskningsstation var med for at sikre, at  at pingvinerne ikke led overlast.

Det gjorde de bestemt ikke. Ifølge kunstgruppens primus motor, musiker, sanger og lyddesigner Bjørn Vidø, var de pauvert bevingede fugle svært tilfredse med koncerten, der varede 15 minutter.

»Pingvinerne kunne rigtig godt lide musikken. Specielt de små pingviner hoppede hen til os.«

Idéen med koncerten i den omkring 14 millioner kvadratkilometer store verdensdel var, gennem musik som universalt sprog, at skabe medmenneskelig forståelse og samarbejde på tværs af kulturer og at slå et slag for større bevidsthed om klimaforandringerne. Polarforskerne i Antarktis udgør selv et symbolsk mikrokosmos som billede på klodens udfordringer og behov for samarbejde, mener Bjørn Vidø.

Verdens sydligste vinyl

Under den stille musik, som kan ses og høres på Dansk Flødes Facebookside, indgår tekstlinjer som »I think You’re beautiful. Let’s share this music for a while«, mens pingvinerne lunter rundt på stenene eller renser fjerderne. Imens sidder Bjørn Vidø på en klippe og spiller roligt på sin røde guitar.

Som en ekstra gimmick havde Dansk Fløde medbragt en vinylskæremaskine, der dermed gjorde gruppen til de første til at skære vinyl i Antarktis.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Pingvinmusikken er komponeret med 90 BPM (beats per minute) nogenlunde det samme som pingvingernes hvilepuls. Bjørn Vidø synger lyst, fordi han også har læst sig til, at små dyr holder mest af lyse lyde. Af samme grund er der hverken stortromme eller bas i det preindspillede rytmespor.

Hvad skal vi med sådan et projekt?

»Forhåbentlig lære noget om tolerance, og at vi skal huske, at vi ikke skal gøre noget dårligt for pingvinerne på nogen måde. Og at give opmærksomhed til andre kulturer, og at det er okay, at være anderledes.«

Som en lille engel

Kan du forstå, at nogle måske kan tænke: Hvad f….. har I gang i?

»Nej, egentlig ikke.«

Hvornår vil vi andre mærke effekten af jeres koncert?

»Det her ændrer ikke verden. Det skal opfattes som en lille engel, der sidder på din skulder og hvisker: Husk nu at udfordre dig selv. Husk at overvinde dig selv. Husk at tage fri fra arbejde og gør noget, du ikke tør. Husk at opleve andre kulturer end din egen.«

Idéen til den aparte koncert for de flugtløse fugle i Antarktis opstod, da Bjørn Vidøs kærestes morfar i 1961 sad fast i isen i Antarktis. Under det ufrivillige ophold fik morfaren et nært forhold til en pingvin, som han tog et foto af. På billedet, løfter pingvinen sin vinge og vinker til ham.