Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kai Vittrup tilsluttede sig forleden OSCE-missionen i Lugansk, hvor han og en række kolleger skal være verdenssamfundets øjne i konflikten mellem prorussiske separatister og de ukrainske myndigheder.
Den tidligere chefpolitiinspektør i København begyndte i jobbet som stedfortrædende teamleder på holdet i Lugansk 6. maj.
»Vi skal observere, se efter hændelser og holde øje med, hvordan etniske minoriteter og kvinder bliver behandlet. Endelig er det missionens mål at forsøge at få parterne til at gå sammen og forhandle. Min opgave er at køre det praktiske i de operationer, vi har - køre sikkerhed, logistik og administration,« siger Kai Vittrup til Berlingske Nyhedsbureau.
Siden 70-årige Kai Vittrup stoppede som chefpolitiinspektør har han været udsendt til en række af verdens brændpunkter. Opgaven i Ukraine er på nogle områder anderledes.
»Det er mere feltorienteret. Før har jeg siddet meget ved skrivebordet, så det her er meget praktisk, og det må jeg indrømme, at jeg nyder. Jeg synes, det er meget interessant,« siger han.
Spørgsmål: Hvor farlig er opgaven?
»Der er altid en risiko ved at tage ud. Men vi tager ikke ud for at blive slået ihjel, så det regner jeg ikke med sker. Det er klart, at der er spændinger hist og pist, men det klarer vi. De folk, jeg er sammen med, er meget erfarne i at være ude, så vi ved lidt om, hvordan vi skal begå os uden at få dårlige nerver,« siger han.
Foreløbig har missionen, som Kai Vittrup er en del af, mandat frem til udgangen af september i år.
»Så er det op til medlemslandene (OSCEs medlemslande, red.) og Ukraine at finde ud af, om man skal fortsætte eller ej,« siger Kai Vittrup.