Dansk politik får endnu et parti: »Jeg vurderer det til at være meget, meget realistisk«

Et nyt politisk parti er på vej. Det er rigt på store ambitioner, fortæller stifteren, Alternativets tidligere gruppeformand, René Gade, som endnu ikke kan afsløre en politik, et navn eller et tilhørsforhold til hverken højre- eller venstrefløjen.

René Gade, folketingsmedlem for Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Et spritnyt parti er i øjeblikket i støbeskeen. Endnu et.

Manden bag det endnu unavngivne politiske parti er René Gade, der indtil juni sidste år var gruppeformand for Alternativet.

Oplysningerne er sparsomme, men i går løftedes lidt af sløret for partiet, der efter sigende har et ønske om at afskaffe selveste statsministerposten. Det er imidlertid ikke sandt. Ikke helt, fortæller René Gade, da Berlingske fredag eftermiddag taler med ham.

»Jeg har bestemt ikke sagt, at vi skal afskaffe statsministerposten. I stedet for at partierne stiller med en statsministerkandidat, vil jeg hellere have, at de politikere, der er valgt af folket, bliver enige om at udpege en statsminister, der kommer fra uden for Christiansborg,« siger René Gade.

Det navnløse parti vil blive officielt præsenteret til marts, fortæller René Gade, der vil fungerer som politisk leder. Hvilke politiske mærkesager, partiet har, ønsker han imidlertid ikke at oplyse endnu, og faktisk kan han heller ikke give et svar på, hvilken fløj partiet vil tilhøre. Det kommer nemlig ikke til at ligge på hverken højre- eller venstrefløjen.

Det er knap to måneder siden, at et nyt parti så dagens lys. Her var det Partiet Fremad, der meldte sin ankomst, stiftet af de tidligere LA-politikere, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund.

Politiske kommentatorer var ikke sene til at spå partiet dårlige chancer for at få reel indflydelse i det politiske landskab, og spørgsmål melder sig, om befolkningen er træt af nye partier. Selv er René Gade optimistisk:

»Der er ikke brug for nye partier kvantitativt. Der er behov for en anden måde at være politiker på, og det bliver jeg nødt til at vise. At der kommer et nyt parti er mindre relevant,« siger han.

Men er det realistisk?

»Jeg vurderer det til at være meget, meget realistisk. Jeg vil fra start stå på mål for det, jeg går ind i, uanset om det er godt eller skidt,« siger han.

For mange løgne, intriger og kompromiser

Bevæggrunden for stiftelsen af partiet har rødder i den forhenværende gruppeformands skuffelse over måden, ting bliver gjort på på Christiansborg. Der er for meget vanetænkning, for mange løgne, intriger og kompromiser med éns egen integritet, fortæller René Gade.

»Når vi får et nyt parti ind, som jeg kommer til at præsentere til marts, så vil folk se, at der ikke er behov for at sige løgne. Man kan godt være politiker uden at bryde med sin egen integritet.«

Er det et venstrefløjsparti?

René Gade, stifter af nyt endnu unavngivet parti

»På en klassisk skala taler man om velfærd, men jeg taler om den kollektive lykke. «


»Det er på ingen måde nogen af delene. Jeg har selv stemt radikalt, Venstre, Liberal Alliance og Alternativet. På en klassisk skala taler man om velfærd, men jeg taler om den kollektive lykke. Vi har et mål om at sikre, at alle mennesker har lige muligheder i Danmark. Så jeg ser ikke nogen grund til at sætte det på en traditionel skala. Den traditionelle politiske skala er fuldstændig død.«

Spurgt på en anden måde: Tror du, I kommer tiltrække flest vælgere fra Venstre eller fra Enhedslisten?

»Det er møntet på hele Danmark. Men jeg kan simpelthen ikke svare på det. Det er noget menneskeligt, jeg er ude efter. Det er en ærlighed, en integritet og en åbenhed, som ikke findes i politik som udgangspunkt. Som parti er der meget få, der har som det ypperste formål at samle,« siger han.

Er det ikke useriøst at starte et parti uden at meddele, hvad politikken skal være?

»Selve udtalelsen om, at partiet kommer, skyldes, at nogen har kunnet fornemme, at noget er på vej. Timing-mæssigt er det først fra marts, at vi starter.«