Dansk politi opruster mod østkriminelle

På fem år er antallet af sigtelser mod rumænere, litauere og polakker fordoblet. Nye tiltag skal bekæmpe kriminaliteten fra Øst- og Centraleuropa.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigspolitiet opruster i kampen for at dæmme op for kriminalitet begået af tilrejsende østeuropæere. Ifølge nye tal er antallet af sigtelser mod rumænere, polakker og litauere mere end fordoblet på fem år - fra 1.665 sigtelser i 2006 til 3.495 sigtelser indtil midten af november i år. Tallene går på sigtelser inden for straffeloven, våbenloven og narkoloven.

»Hvis man ser på kriminalitet begået af personer, som ikke er fastboende i Danmark, men rejser ind i landet for at begå forbrydelser, så er det et meget markant billede, vi ser. Her fylder de tre nationaliteter meget i statistikken,« forklarer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Det er dog stadig danske statsborgere, der står bag hovedparten af kriminaliteten herhjemme.

Rigspolitiet er nu ved at etablere et særligt kontor i det Nationale Efterforskningscenter NEC, der ellers traditionelt udelukkende har taget sig af den tunge, organiserede kriminalitet. Her skal et antal dedikerede folk specifikt beskæftige sig med kriminelle, der kommer ind over grænsen fra Øst- og Centraleuropa.

»De skal skaffe sig overblikket ud fra kredsenes erfaringer, og her kan man monitere både i forhold til personer, geografi og kriminalitetsformer. De skal så forsøge at se på sammenhænge og mønstre, så de kan give oplysninger og analyser ud til kredsene for at gøre dem bedre til at bekæmpe det her,« forklarer Højbjerg.

Rigspolitiet har desuden i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi justeret konceptet for udlændingekontrolafdelingen ved den tyske grænse, så også de arbejder mere målrettet i forhold til tilrejsende østkriminelle.

Hos brancheforeningen Dansk Erhverv genkender medlemmerne problematikken med de tilrejsende kriminelle, der typisk agerer i flok, forklarer procesdirektør Lars Alex-ander Borke, der glæder sig over politiets øgede fokus.

»Vi hører fra medlemmerne, at denne form for kriminalitet er i eksplosiv vækst og stiger mere end butikstyverier generelt, så alle initiativer hilses velkommen. Vi skal være mange til at løse opgaven, så vi bliver også nødt til at gøre noget selv i erhvervslivet,« siger han.