»Dansk politi er ikke en pølsefabrik«

Politiassistenten på gaden arbejder efter regneark og topstyrede målstrategier, lyder det kritisk fra formanden for Politiforbundet på årets kongres.

Peter Ibsen stopper fredag som formand for Politiforbundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiforbundet havde netop taget hul på sin 72. kongres, da formand Peter Ibsen som første taler gik på talerstolen i Aalborg. De kommende tre dage skal Politiforbundet og centrale aktører diskutere, hvordan man løser de udfordringer, som politiet står overfor i fremtiden.

Efter ni år på posten som formand for landets betjente, satte Peter Ibsen i marts dato på sin afgang. Dermed bliver kongressen hans sidste som formand, og det er et politi i forandring, han har oplevet gennem årene. I dag er dansk politi presset som sjældent set, og samtidig vokser afstanden til borgerne, fordi politiassistenten på gaden arbejder efter regneark og topstyrede målstrategier.

I det seneste nummer af fagbladet Dansk Politi skriver Peter Ibsen i sin leder, at »når jeg stopper som formand den 31. maj i år, er det derfor med større bekymring end nogensinde for politiets fremtid.« Overfor Berlingske uddyber han, hvad den bekymring bunder i:

»Jeg går med en frygt for, at vi får skabt et politi, der styres som en pølsefabrik, fordi alt skal passe ind i statistikker og måltal. Man sætter nogle rammer og vilkår for politiet, som passer meget dårligt med, at det er mennesker, vi arbejder med. Dansk politi er ikke en pølsefabrik og skal ikke være det, men vi har skubbet borgerne stadigt længere væk,« siger Peter Ibsen.

Samtidig lægger den afgående forbundsformand vægt på, at politiets ressourcer ikke stemmer overens med de opgaver, politiet skal løse. Her henviser han til, at antallet af politifolk er faldet fra 11.100 til ca. 10.700, hvilket betyder, at politiet i dag stort set er nede på samme timeantal som i 1989.

»Vi får et politi, der ressourcemæssigt er holdt lidt tilbage i forhold til kriminalitetsudviklingen, som fortsætter og bliver mere og mere kompliceret. Vi kan risikere, at borgerne på et tidspunkt får den holdning, at politiet ikke er i stand til at løse sine opgaver fuldt ud. Derved slider vi på den store troværdighed, vi stadigvæk har i befolkningen,« siger Peter Ibsen.

Store udfordringer

Justitsminister Morten Bødskov (S) gik på talerstolen efter Peter Ibsen. Han startede med at rose politiet for dets arbejde og store omstillingsparathed, men anerkendte også, at politiet står over for udfordringer.

»Politiet står over for meget store udfordringer. På den ene side skal I håndtere udfordringerne fra den organiserede kriminalitet fra både ind- og udland. Det gælder også de udfordringer med internationalisering og digitalisering, der giver de kriminelle nye muligheder, og stiller jer over for nye udfordringer,« lød det fra Morten Bødskov.

»Der er ingen tvivl om, at selv om man i den bedste af alle verdener kunne ønske sig mere af alting, så er virkeligheden, at kravene til fortsat omstilling og modernisering ikke bliver mindre de kommende år. Intet tyder på, at pengene lige pludselig kommer regnende ned fra himmelen, så det skal foregå på et ordentligt grundlag, i en tillidsfuld dialog, og hvis vi kan fortsætte det, er jeg sikker på, at vi har lagt grundlaget for at sikre, at fremtiden også kan blive god.«

Ny formand fredag

På kongressen i Aalborg skal Politiforbundet vælge ny formand. Som Berlingske tidligere har skrevet, hedder den kommende forbundsformand for landets cirka 10.700 betjente formentlig Claus Oxfeldt. 50-årige Oxfeldt, der siden 2007 har været formand for landets største politiforening i København, blev af hovedbestyrelsen i Politiforbundet i april indstillet som kommende formand, mens den nuværende næstformand, Claus Hartmann, igen er indstillet til samme post. Begge kandidater skal dog formeldt vælges af forbundets medlemmer fredag.

Politiforbundet er verdens ældste politifaglige forbund stiftet i 1902 og organiserer alle danske polititjenestemænd samt kontortjenestemænd ved domstole og i politiet. Posten som formand for Politiforbundet varetages i en fireårig periode.

Kongressen kan følges live på Politiforbundets hjemmeside.