Dansk politi beslaglægger hjemmeside »grundet ulovligt indhold relateret til narkotika«

To mænd fra Roskilde er varetægtsfængslet under mistanke for medvirken til salg af flere kilo hård narkotika og cannabis – dog uden nødvendigvis at have tjent penge på det.

Dansk politi har beslaglagt domænet Atlayo.com, som ifølge sigtelsen mod to danske mænd fra Vestsjælland blev anvendt som narkotikacentral og salg af kilovis af kokain, MDMA, speed og cannabis. Billedet er et screenshot af hjemmesiden, som altså nu er overtaget af dansk politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screenshot
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brugere af atlayo.com får en lang næse, næste gang de forsøger at logge ind.

Hjemmesiden er i løbet af weekenden blevet beslaglagt »som følge af internationalt samarbejde mellem dansk og tjekkisk politi grundet ulovligt indhold relateret til narkotika og psykotropiske stoffer«.

Sådan lyder beskeden på webadressen, hvor man tidligere kunne finde et socialt medie i stil med Facebook, men angiveligt uden regler for, hvilke substanser brugerne må sælge til hinanden.

Torben Henriksen, vicepolitiinspektør ved Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi

»Jeg ved ikke, hvor mange penge de har fået ud af det, eller om det nødvendigvis er motivet.«


Ifølge Københavns Politi, som har stået for den danske del af efterforskningen, har to mænd fra Roskilde på henholdsvis 23 og 29 år administreret atlayo.com og derved medvirket til salg af en ikke ubetydelig mængde narkotika:

4,5 kilo kokain, tre kilo MDMA, fem kilo speed, 3.500 ecstasypiller og 40 kilo cannabis.

Det kom frem under grundlovsforhøret af de to mænd, som ifølge en vicepolitiinspektør fra Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi falder »ind under kategorien IT-nørder«.

Berlingske var til stede ved grundlovsforhøret 20. maj ved Retten i Roskilde, hvor det også kom frem, at der er en tredje mistænkt i sagen.

Hvad den tredje mistænktes rolle er i sagen – og hvorvidt han er anholdt – er endnu uafklaret. Hjemmesiden atlayo.com var fysisk placeret på servere i Tjekkiet.

Ved grundlovsforhøret blev de to danske mænd varetægtsfængslet, mens politiet efterforsker sagen yderligere.

Andre motiver end penge

Ofte i sager om handel med kilovis af narkotika er det især et økonomisk incitament, som har drevet gerningsmænd til at importere, distribuere og sælge narkotiske stoffer. Men ifølge Københavns Politi har de to mænd fra Roskilde ikke nødvendigvis tjent en krone på deres foretagende.

»Jeg ved ikke, hvor mange penge de har fået ud af det, eller om det nødvendigvis er motivet. Det er p.t. et usikkert moment i det. I det miljø møder du mange slags mennesker, der har forskellige bevæggrunde,« som vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra SEØ tidligere har sagt til Berlingske:

»Uden sammenligning ser du jo også hackere, der går ind i alle mulige systemer med forskellige motiver.«

Siden fungerede som et socialt medie a la Facebook med undergrupper og sider, hvor altså i hvert fald nogle ifølge Københavns Politi var dedikerede til at facilitere handel med narkotika.

Fremgangsmåden var, at sælgere i grupperne kunne reklamere for deres sortiment, hvorefter handler blev aftalt nærmere ved hjælp af apps til krypteret chat.

De to mænd fra Roskilde, som angiveligt ikke har tilknytning til hverken rocker- eller bandegrupper, er mistænkt for at have administreret disse grupper.

Siden februar 2020 er syv personer, som ifølge politiet var aktive i grupperne på atlayo.com, blevet varetægtsfængslet i sager om salg af narkotika.

Beslaglæggelse af hjemmesider er tidligere set i forbindelse med sager om deling af materiale med seksuel udnyttelse af børn, men atlayo-sagen er første gang, dansk politi på den måde lukker en formodet online narkotikacentral.