Dansk pensionsselskab sortlister Kina – og ifølge eksperter kan det sætte en lavine i gang

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Det danske pensionsselskab AkademikerPension vil ikke længere investere i den kinesiske stat efter Kinas overgreb mod menneskerettigheder i Hongkong og Xinjiang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik.

I dag skal vi en tur forbi Kina, hvor det danske pensionsselskab AkademikerPension har valgt at sælge alle deres statsobligationer og aktier i statsejede kinesiske selskaber.

Herudover skal vi se på Berlingskes interview med finansminister Nicolai Wammen (S) om de »utrolig dyre« klimamål, og så skal vi høre om, hvor mange danskere der egentlig har succes, når de prutter om prisen.

Men først skal vi se på dagens coronatal. I løbet af det seneste døgn har der været hele 558 smittetilfælde i Danmark. Det er 82 mere end dagen forinden.

Bekræftede smittede i Danmark: 24.357 (+558)
Antal indlagte: 78 (-1)
Antal indlagte på intensiv: 15 (+1)
Antal bekræftede døde i Danmark: 643 (+2)
Antal bekræftet overstået smitte: 18.359 (+324)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 31.779.533
Antal dødsfald på verdensplan: 975.100

Medie: FE skaffer oplysninger om danskere via særligt spionsystem

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) indsamler målrettet oplysninger om danskere. Sådan lyder en af konklusionerne i den redegørelse, som Danmarks spiontilsyn, Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), for nylig afleverede til forsvarsminister Trine Bramsen (S). Det erfarer DR Nyheder.

Mediet erfarer, at redegørelsen beskriver, hvorfor der ifølge tilsynet ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når FE i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) får oplysninger om danskere og danske virksomheder via kabler.

Dermed kan FE have brudt en af de klokkeklare regler, der gælder for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste.

Det skyldes, at FE alene er sat i verden for at beskytte Danmark mod trusler udefra og for at varetage danske interesser i udlandet. FE må derfor kun komme i besiddelse af danske oplysninger ved en tilfældighed.

Tidligere har det alene været fremme, at tilsynet havde fundet indikationer på, at FE har handlet i strid med loven ved blandt andet at indhente oplysninger om danskere.

Hverken forsvarsministeren, FE eller TET ønsker at kommentere sagen over for DR Nyheder.

Region Hovedstaden skruer op for testkapaciteten

Coronavirus forbliver en trussel »som minimum frem til udgangen af 2021«.

Sådan lyder budskabet fra Region Hovedstaden, der nu lægger op til at investere flere hundrede millioner kroner i en ny testmodel. Her skal der skrues kraftigt op for kapaciteten, så langt flere kan blive testet om de har coronavirus og få et svar hurtigere.

Ifølge en redegørelse til politikere i regionens forretningsudvalg skal regionen blandt andet øge antallet af test på hospitalernes coronapodeklinikker fra cirka 6.000 om dagen til 8.000.

Dansk pensionsselskab sortlister Kina

Det danske pensionsselskab AkademikerPension – tidligere kendt som MP Pension – vil ikke længere investere i den kinesiske stat efter landets overgreb mod menneskerettigheder i Hongkong og Xinjiang.

Fremover er den kinesiske stat derfor sortlistet i AkademikerPension, som har 140.000 medlemmer. Det skriver Politiken torsdag.

»Vi vil ikke være et sted, hvor menneskerettigheder bliver brudt kontinuerligt«, siger Jens Munch Holst, der er direktør i AkademikerPension, til Politiken.

Eksperter mener, at det kan sætte en lavine i gang, der kan få yderligere konsekvenser for Kina.

Finansminister advarer mod »utrolig dyr« vej mod klimamål

Finansminister Nicolai Wammen (S) advarer i et interview med Berlingske bl.a. regeringens støttepartier mod forslag, der vil gøre den grønne omstilling unødigt dyr – såsom en million elbiler eller for tidlige og hårde krav til landbruget.

Samtidig åbner han nu for en grundlæggende debat om Danmarks vej frem mod afgørende klimamål, ligesom han lægger luft til centralt krav fra de Radikale.

Udmeldingen bekymrer flere af regeringens støttepartier blandt andet de Radikales leder, Morten Østergaard, som mener, at det skaber tvivl om, hvorvidt regeringen »reelt bakker op« om det centrale klimamål.

Det betaler sig at prutte om prisen

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan det sagtens betale sig at forhandle om prisen, når man køber en ny vaskemaskine, går til tandlægen eller skifter forsikringsselskab.

Styrelsen har nemlig adspurgt 5.000 danskere om deres erfaringer, og resultatet viser, at de, der tør prutte om prisen, ofte har success, skriver Jyllands–Posten torsdag.

Fire ud af ti forbrugere i undersøgelsen oplyser, at de har forsøgt at prutte om prisen, da de har købt hvidevarer som køleskab, komfur eller fryser, og ud af dem fik næsten ni ud af ti et nedslag i prisen.

Mens det er gode nyheder for forbrugerne, advarer Dansk Erhverv om, at det kan føre til prisstigninger, hvis alle forsøger at gøre en ekstra god handel, når de er ude at lufte pengepungen.

Pædagoger og lærere vil have hurtigere adgang til coronatest

Skoler og institutioner må undvære lærere og pædagoger, hvis de mistænker coronasmitte og venter på test. Derfor efterlyser en række organisationer på lærer– og pædagogområdet nu, at ventetider på både test og svar bliver kortere, skriver Jyllands-Posten.

Pædagogernes fagforening BUPL, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Lederforeningen i BUPL henvender sig derfor nu til regeringen for at påpege problemet med de lange ventetider til test og svar på test. De skriver blandt andet i brevet til regeringen:

»Vi har mange steder nået en kritisk grænse for, hvor tyndt vi kan smøre det faglige personale ud.«

I en skriftlig mail svarer Sundheds– og Ældreministeriet på kritikken, hvor det lyder, at Danmark er et af de lande, der tester mest.

Det sker i dag

  • Folketingets Social- og Indenrigsudvalg holder en åben høring om udsatte børn, unge og familier.
  • Instrukskommissionen fortsætter afhøringer.