Dansk Pegida bliver mødt af autonom moddemonstration

Politiet møder talstærkt op, når den islamkritiske bevægelse Pegidadk mandag mødes af en moddemonstration i København. Danske politikere melder fra med undtagelse af Mogens Camre (DF).

Den omstridte islamkritiker og initiativtager til det danske Pegida, Nicolai Sennels (foto), har indkaldt til sin egen Pegida-demonstration mandag, hvilket har fået det autonome miljø til at indkalde til moddemonstration. »Vi har forberedt os på, at det er en demonstration, der kan udvikle sig,« lyder det fra politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dækket op til ballade, kanonslag og masser af politi i gaderne, når den danske pendant til det tyske islamkritiske Pegida holder demonstration i København på mandag. Ifølge Københavns Politi er der nemlig anmeldt en højtråbende moddemonstration på Nørrebro ikke mange gader væk fra Pegidadks demonstration mod islamisering, som har sit udspring med taler foran Statens Museum for Kunst.

Ledende politiinspektør Mogens Lauritsen siger, at man forbereder »en relativt stor politioperation«, men af princip ikke vil oplyse, hvor mange betjente, der er udkommanderet til holde de to demonstrationer fra hinanden. Moddemonstrationen fra Sankt Hans Torv er anmeldt af en gruppe, som politiet betegner som »fra det autonome miljø«. Afhængig af om vejret er godt, vil den ifølge politiet kunne tiltrække rigtig mange mennesker.

»Vi håber det selvfølgelig ikke, men vi har forberedt os på, at det er en demonstration, der kan udvikle sig,« siger Mogens Lauritsen.

Skarp europæisk kritik

Pegidadk regner på sin side med, at omkring 250 mennesker vil møde op til sin demonstration, som fortrinsvis har været annonceret på Facebook.

Det omstridte tyske Pegida har i de forløbne uger tiltrukket tusindvis af demonstrerende især i Dresden, men også i andre tyske byer. Også her er man blevet mødt af store moddemonstrationer og skarp kritik fra ledende politikere. Den konservative tyske kansler, Angela Merkel, advarede i sin nytårstale tyskerne mod at deltage i demonstrationerne. »Had, racisme og ekstremisme har ingen plads i dette land. Vi er et land baseret på demokrati, tolerance og åbenhed over for verden,« sagde hun.

I sidste uge i Oslo tiltrak norsk Pegida en mindre demonstration med omkring 200 mennesker.

Kun Mogens Camre dukker op

Pegida i Danmark håber på en fredelig markering, hvor forældre kan tage deres børn med, og hvor man lægger op til en demonstration mod det, man kalder ekstrem islam og en sympati med ofrene for den franske terroraktion mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

Med undtagelse af Dansk Folkepartis veteran Mogens Camre, som er medlem af Gladsaxe byråd og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, har danske politikere over en bred kam sagt fra over for Pegida-demonstrationen. Hverken partiets næstformand, Søren Espersen, eller udlændingeordfører Martin Henriksen agter at møde op.

Initiativtageren til det danske Pegida er den omstridte islamkritiker Nicolai Sennels, som i flere interview har udtrykt håb om, at nazister og andre sympatisører fra det yderste højre holder sig væk.

På sin Facebookside har man blandt andet forsøgt at få demonstranterne til at afstå fra at møde frem med symboler for eksempelvis det yderligtgående Danish Defence League. Sennels er tidligere medlem af DF og var i 2011 kandidat til Folketinget for partiet i Aarhus. Han meldte sig for et par uger siden ud af partiet for at undgå en sammenblanding mellem det og det nye Pegidadk.