Dansk økonomi går fri af Dean

Det asiatiske marked mærkede tirsdag et olieprisudsving, men det får ingen betydning for familien Danmark.

Det asiatiske marked kunne tirsdag mærke et kraftigt fald i råoliepris på grund af orkanen Dean og varsler om ødelæggelser i Mexico.

Tirsdag aften faldt prisen på råolie således med 1.39 dollars for igen onsdag morgen at vende lidt tilbage med en stigning på 19 cents, så den landede på 69,76 dollars for en tønde råolie. En pris, der svarer til omtrent 384 danske kroner.

Orkanen nåede aldrig at ødelægge den mexicanske olieindustri nævneværdigt, og derfor vil vi ikke i Danmark komme til at mærke nogen prisændring i råoliepriser. Det mener chefanalytiker fra Danske bank, Steen Bocian.

- Hvis det er en kortvarig nedlægning af produktionen, og der ikke er nogen reelle skader på anlæg, vil vi ikke mærke det i Danmark. Der er naturligvis nogle investorer, der har spekuleret i det her, men ellers skal man ikke regne det for noget.

Danmark har tidligere oplevet at lide under prisstigninger på råolie i forbindelse med en orkans hærgen. Da Katrina i 2005 ramte den amerikanske østkyst, fik det så store konsekvenser for det danske marked, at vi oplevede de højeste oliepriser nogensinde herhjemme.

- Under Katrina fik vi oliepriser over 11 kroner literen, hvilket var det højeste nogensinde. Katrina ødelagde produktionsanlæg og raffinaderier, og det gjorde, at man virkelig manglede benzin og olie på verdensmarkedet, siger Steen Bocian.

Det mexicanske oliefirma Pemex evakuerede mere end 18.000 medarbejdere og lukkede produktionen op til Deans ankomst for at sikre sig mod stormen.